Medieval engineers is het pasgeboren broertje van Space Engineers. Space Engineers is het grote succes van Keen Software house, waar je je eigen ruimteschepen en basissen kan bouwen terwijl je elkaar te lijf gaat met raketten en lasers.

Natuurlijk zijn er meer games waar je in de ruimte kan bouwen en knallen, maar Space Engineers gaat nog een stuk verder waar de rest het laat afweten. Space Engineers gebruikt een flinke dosis wetenschappelijke berekeningen om de boel een stuk interessanter te maken.

Zo hebben de verschillende materialen hun eigen densiteit en weerstand tegen impact, kan je creatief omgaan met zwaartekracht en kan je hele astroïden wegmijnen die opgebouwd zijn uit verschillende soorten mineralen.

Dit zagen we ook terug bij de voorloper in dit genre: Minecraft. Maar goed, terug naar Medieval Engineers, een review van Space Engineers komt wel zodra die op de Xbox One beschikbaar is.

Stenen en Planken, meer heb je niet nodig!
In de middeleeuwen hadden we geen AutoCAD, handhelds of 3D Laserscanners, maar toch stonden er gigantische bouwwerken waarvan een groot aantal nu nog in behoorlijk goede staat te bezichtigen zijn. En ondertussen vallen er in India fabrieken om die met nieuwere bouwmethodes gemaakt zijn. Maar Bas, hoe kan dat dan? Magic! Engineering!

Architectuur in de oudheden betekende vooral het bouwen van complexe bouwwerken om je vijand buiten te houden. Maar de vijanden gingen van pijl en boog naar katapulten en trebuchets dus de bouwwerken moesten een flink stuk sterker worden. En daarom flink complexe kastelen waar de verdediger aan de winnende hand was.

Als je zo’n bouwwerk wil zien kan je natuurlijk een dagje Naarden doen maar veel leuker is het zelf te bouwen. Daarom ben je een nerd, wij houden niet van buitenlucht… Dus je kan in Medieval Engineers aan de slag om je eigen vestingstad te bouwen.

Creatief met steen
Een van de twee spelmodi is creative mode. Hierin heb je, net zoals in Space Engineers en Minecraft, een onbeperkte hoeveelheid blokjes en kan je je creativiteit los laten gaan. De tools om te bouwen zijn simpel en makkelijk te gebruiken. Een vloer heb zo gelegd en na een kwartiertje heb je al een flink kasteel staan.

Mijn eerste poging faalde al snel omdat het bouwwerk amper versterkt was. De game kent namelijk een behoorlijk goede toepassing van gewicht, densiteit en integriteit van de onderdelen waarmee je bouwt. Een muurtje stenen kan twee verdiepingen steen gewoon niet dragen, net zoals in het echt.

En dat maakt de creative mode zowel interessant als leerzaam. Een cathedraal bouwen kan maar kost je veel planning en inzicht. En zo kan je met je vrienden een flinke stad van de grond af krijgen en sta je uren later te kijken naar een middeleeuws dorp.

En dat dorp kan je daarna helemaal slopen met middeleeuwse wapentuig! En een grote kerk met flinke torens in elkaar zien storten terwijl de brokstukken je om je oren vliegen is prachtig om te zien. Maarja, alleen maar dingen bouwen en slopen is niet echt uitdagend…

Overleven is leuker!
De game kent namelijk ook een survival mode! Wooh! Hierin mag je zelf je spullen verzamelen en dat maakt het bouwen van een klein huis al een flinke prestatie en een kasteel bouwen is een dagtaak geworden.

Maar dat is wel waar Medieval Engineers zijn kracht uit haalt. Er zijn al een boel games waar je in mag overleven en je huisje kan bouwen om je te beschermen tegen zombies. Maar niet veel van die games kennen realistische physics.

De game heeft in een recente update nog Barbarians erbij gekregen die kasteel proberen aan te vallen om een standbeeld te slopen. Een leuke addon waarmee je samen met je vrienden een kasteel kan bouwen en bewaken.

Hard aan het bouwen naar een complete game
Medieval Engineers is nog in Early Access en is bij lange na nog niet af. Ik heb het wel telkens over dat je lekker samen kan spelen met vrienden maar die optie zit er helaas nog niet in. Staat natuurlijk wel op de planning anders zou ik het niet noemen. Net zoals dat ze windenergie erin willen gaan stoppen, om mechanisch dingen te laten beweging in je kasteel.

De game heeft, zoals je kan verwachten, erg veel weg van Space Engineers. Die game is trouwens ook nog lang niet af maar heeft al genoeg vorm om lekker mee te spelen. Een groot deel van de elementen zie je terug in Medieval Engineers. De interface is hetzelfde en de manier van het plaatsen van blokken is ook gelijk.

Toen Medieval Engineers aangekondigd werd waren een groot deel van de fans bang dat Keen Software House de ontwikkeling van Space Engineers stop ging zetten. Gelukkig was dat niet het geval en het lijkt er op dat ze beide games nu aan het door ontwikkelen zijn. Updates zie je meerdere malen in de maand en zijn vaak leuke verbeteringen. Vandaar ook mijn goede moed omtrent Medieval Engineers.

Ook heerlijk is de optie dat je met Steam elkaars mods en bouwwerken kan delen en daarmee kan je in een handomdraai je creatieve ingevingen delen met de rest van de wereld!

Voorlopige Conclusie
Medieval Engineers is een leuke en unieke bouwgame voor de middeleeuwen. De game lijkt veel potentie te hebben en mijn vermoeden is dat het online met vrienden nog een heel stuk leuker wordt.

Natuurlijk roept dit concept een aantal vragen op. Hoewel de game erg op zijn broer Space Engineers lijkt zijn er ook grote verschillen zichtbaar. Waar je in Space Engineers helemaal vrij was in je beweging ben je in Medieval Engineers beperkt door de zwaartekracht. En waar je in Space Engineers hele grote schepen kon bouwen en elkaar kon aanvallen kan dat natuurlijk niet in de middeleeuwen.

Omdat je wat beperkt wordt in je vrijheid, zowel qua beweging als in je creativiteit, heb ik het vermoeden dat deze game niet het niveau van Space Engineers gaat halen. Maar dat haalt niet weg dat dit een game kan worden waar je je dagen mee kan vermaken en gezellig met vrienden kastelen kan bouwen. Daarom:

Medieval Engineers is nu al leuk en er zijn grote verbeteringen op komst zoals multiplayer en meer opties in de survival modus. De game neemt het wel op tegen zijn grote broer Space Engineers maar Keen Software House heeft genoeg creativiteit om hier een geweldige game van te maken.
Mijn advies: Koop een 4 speler bundel zodra Multiplayer erin zit en trakteer je vrienden op een weekend kastelen bouwen!