Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen is nog lekker aan het nagenieten van de spellen die ze eind vorig jaar hebben aangeschaft of hebben gekregen. Toch begint er langzaam maar zeker alweer onrust te ontstaan in de gaming industrie want na een adempauze van bijna een maand beginnen wij ons als gamer zijnde alweer klaar te maken voor de eerst volgende grote releases van het jaar. Games waar sommige mensen al jaren op zitten te wachten, games die al een pre-order waren voordat die mogelijkheid er eigenlijk was met een datum, zelfs een nieuwe console zal er dit eerste kwartaal nog gaan uitkomen.

Ja, 2017 heeft nu al het potentie om een groter game jaar te worden dan 2016 maar toch kijk ik persoonlijk een beetje huiverig naar de grote namen die gepland staan voor dit jaar. Sterker nog, ik heb zelfs als een zeer grote Mass Effect fan nog niet eens een pre-order gedaan van mijn favoriete franchise en dat vind ik toch wel iets waar ik even bij stil moet staan. Want hoewel wij in 2016 absoluut zijn verwend met grote titels zijn wij als gamer zijnde denk ik ook relatief veel bedonderd.

Dat No Man’s Sky tegen zou vallen (hoe leuk het ook was in het begin) stond eigenlijk al vast. De lat lag gigantisch hoog voor een indie project wat door Sony de hemel in werd gepromoot en wat eigenlijk nooit kon gaan bieden wat men daarvoor had beloofd (maar nu misschien langzaam maar zeker waar kan gaan maken).

Mafia 3 kon na al die hypes er omheen alleen maar tegen gaan vallen en ook de verkoopcijfers van Titanfall 2 konden nooit hoog worden door de release window hoe tof en origineel het spel ook was.

Maar ook op hardware gebied viel het een beetje tegen. Goed, Microsoft kwam met de geweldige Xbox One S die naast 4K scaling en HDR ook een zeer goede (en goedkope) Ultra HD Blu-Ray speler bevatte maar voor de krachtigere versie moeten wij nog wachten tot eind dit jaar. En Sony bracht dan wel de krachtigere PS4 uit met de PS4 Pro maar maakte daarbij eigenlijk dezelfde fout die Intel jaren geleden maakte met de Intel Pentium D (Intel’s eerste Dual Core die eigenlijk twee keer dezelfde processor naast elkaar was die dan maar samen moest werken). De console werkte perfect met de spellen die een speciale patch hadden gekregen maar zonder patch merkte je niet alleen geen verbeteringen maar kreeg je soms zelfs nieuwe bugs die nog niet eerder bekend waren.

En dus besloot ik om al mijn pre-orders te annuleren voor 2017, ik stap niet meer blind in een spel, haal niet meer gelijk nieuwe hardware en heb besloten het even af te wachten. Misschien komt het wel door de grote prijsverlagingen afgelopen feestdagen waarbij sommige spellen al met 50% korting een paar weken na release tijdelijk te krijgen waren of misschien komt het wel door de tegenvallers maar misschien komt het ook wel doordat het tijd wordt dat wij als consument niet meer gelijk aan boord moeten gaan van de hyptetrain en even moeten wachten of het spel inderdaad wel de hype weet waar te maken.

Dat wij meerdere bronnen gaan gebruiken om te zien en horen of het inderdaad die hype wel weet waar te maken want eerlijk is eerlijk, het afgelopen jaar heeft eigenlijk wel aangetoond dat wij misschien wat beter moeten opletten en niet meer klakkeloos de eerste hypetrain moeten nemen en even moeten wachten, een hypetrain later. Want soms, heel soms, is het het wachten waard en bespaart het je veel narigheid.