Sommige hebben er misschien van gehoord, voor anderen is dit nieuw. Dit jaar werden op Firstlook de voorrondes van de World Cosplay Summit (WCS) gehouden.
De World Cosplay Summit is een event gehouden in Nagoya, Japan. Elk van de 28 landen die meedoet aan dit evenement stuurt een groep van twee cosplayers naar Japan om deel te nemen en om hun land te vertegenwoordigen in een cosplaywedstrijd!
De cosplays moeten niet alleen helemaal zelf gemaakt zijn, maar er moet ook een stage performance opgevoerd worden.

Naast deelnemen aan de WCS, is het ook geweldig om dit event te volgen en je eigen land aan te moedigen! Daarom wil ik graag aan jullie de Nederlandse deelnemers voor de WCS 2016 voorstellen!

Om te beginnen, Zouden jullie jezelf kort willen voorstellen?

Mineke: Natuurlijk! Hallo! Mijn naam is Mineke en ik cosplay onder de naam Yaraiya. Ik ben 22 jaar. In 2010 had ik mijn eerste cosplay aan en eind 2011 had ik mijn eerste zelf gemaakte cosplay aan! Dat is al weer een tijdje geleden! Maar in 2015 ben ik begonnen me in te schijven voor de verschillende wedstrijden.
Begin 2015 had ik natuurlijk nooit bedacht dat ik nu op dit moment mezelf zou voorstellen op deze manier!
Jochem: Hoi! mijn naam is Jochem, ik ben 23 jaar en ik cosplay nu bijna twee jaar.
Oorspronkelijk maak ik eigenlijk veel meer fantasie kostuums maar later kwam ik er pas achter dat cosplay ook een ding was. Ik hou er van om originele en aparte karakters te cosplayen.
Mij kun je terug vinden onder de naam Elfmist.

Het moment van de uitslag! Photo by Jeroen Weimar Photography

De World Cosplay Summit is natuurlijk een duo competitie. Hoe is jullie partnership ontstaan?

Jochem: Ik heb Mineke leren kennen op Nishicon 2014.
Ze had een cosplay aan die ik echt geweldig vond. Later op Tsunacon 2015 zag ik dat ze meedeed met haar Alice Madness Returns cosplay en dat zag er super uit! Hierdoor kregen we een act idee om mee te doen op Animecon.
Mineke: Klopt! We hadden een heel leuk idee uitgewerkt, en tijdens het bespreken kwamen we ook op een ander idee! En daarmee hebben we ons ingeschreven voor de wedstrijd op Firstlook!

Mineke als Gijinka Magicarp, photo by Kees Stravers

Waren er costume stukken waar jullie moeite mee hadden of juist leuke nieuwe dingen van hebben geleerd?

Mineke: Stage props
Jochem: Ja stage props
Mineke: Doordat Jochem zelf als 2.15m is en de stage props maximaal 2 meter mogen zijn was dat wel een grappige uitdaging!
Zelf heb ik vooral geleerd om mijn cosplay netjes af te werken en vooral op de kleine dingetjes en details te letten! Alles telt, alles word gezien en je moet alles laten zien. Je kan met niks “wegkomen.”

Mineke als Aladdin. photo by ndvb photography

De World Cosplay Summit is niet 1 keer op een podium staan, maar er komt nog veel meer bij kijken! Is er een onderdeel waar jullie het meeste naar uitkijken?

Mineke: We waren er al snel over uit dat hetgene waar we het meest naar uitkijken het feit is dat we zo veel nieuwe mensen gaan ontmoeten! Vanuit de hele wereld! Hoe gek is dat!?

Ik kan me voorstellen dat er van alles door jullie heenging tijdens de uitslag van de voorrondes! Wat was de eerste gedachte toen jullie de uitslag hoorde?

Jochem: We waren beide aan het huilen! Het is een goed en raar gevoel dat je weet waarvoor je de afgelopen maanden zo hard gewerkt hebt!

Hoe bereiden jullie je voor op de finales in japan?
Zijn er nog speciale geluksbrengers die zeker niet vergeten mogen worden?

Mineke: We zijn al druk aan het plannen! We moeten minimaal 3 verschillende cosplays mee nemen voor de verschillende evenementen. Maar omdat we nog niet zo lang samen cosplayen is er nog een hoop werk te doen.
Maar echt iets mee brengen voor geluk dat doen we beide eigenlijk niet, gewoon heel veel plezier hebben. Dan kan er sowieso niks mis gaan!

Jochem als Alibaba, het winnende costume! Photo by ndvb photography

En tot slot, kunnen we nog meer gave duo plannen verwachten van jullie in de toekomst?

Mineke: We hebben nog wel wat verschillende ideeën! Maar tot hoe ver het komt om het allemaal uit te werken weten we nog niet. We zijn heel erg benieuwd wat de toekomst gaat brengen! Kom maar op!
WCS Team Netherlands kijkt erg uit naar de finales en wij hopen met z’n allen hun aan te moedigen op de dag zelf!
Mineke en Jochem, heel erg bedankt voor het interview en wij hopen dat jullie niet alleen veel plezier zullen hebben in Japan, maar ook terug komen met een grote prijs!

– Ashley Ilunaneko

Willen jullie het werk van Jochem en Mineke volgen? Ze zijn te vinden op de volgende pagina’s:
Mineke: https://www.facebook.com/Yaraiya/?fref=ts
Jochem: https://www.facebook.com/elfmist/
WCS Team netherlands: https://www.facebook.com/WCSTeamNL/?fref=ts

Jochem als HIM, Photo by fotografieiona

Over de auteur

We zijn erg blij met onze crewleden, de editors die schrijven, de streamers en de mensen achter te schermen. Zo nu en dan komen er nieuwe crewleden bij, deze crewleden hebben in het begin nog geen eigen account waarmee ze schrijven, maar omdat we de items wel graag bij elkaar willen houden hebben we een algemeen TDG-Crew account aangemaakt. En zo nu en dan vertrekken er ook leden, en de berichten van oude crewleden worden ook soms overgezet naar dit account. Op die manier blijft het overzichtelijk.