Iedereen, jong en oud is vast wel een keer geconfronteerd bij de aanschaf van een spel voor zichzelf of voor een kind dat er bij stond dat het spel of de film niet mocht worden meegegeven (bij films de film zelf of het kaartje) omdat dat niet mocht vanwege de leeftijdskeuring. Sommige mensen hebben er begrip voor, anderen worden er boos om want wie is de overheid om te bepalen wat je wel of niet mag zien of spelen.

Wat ik persoonlijk altijd heel erg bijzonder vind is dat het volgens de kopers en bezoekers altijd de schuld is van de winkelier dan wel de bioscoop wanneer kinderen die niet oud genoeg zijn worden geweigerd. Let wel, dit gebeurt alleen bij producten met een keuring van 16 (en 18 bij de PEGI die gelijk staat aan 16 in Nederland).

Wat veel mensen denk ik vergeten is dat de keuring, waar de winkeliers en bioscopen wettelijk verplicht zijn om zich aan te houden omdat zij anders die boete krijgen is vastgesteld door de fabrikanten en filmmaatschappijen. De keuring van een titel is vastgelegd aan een zeer uitgebreide vragenlijst die daarna wordt ingevoerd waarna er een oordeel uitkomt. Hoewel de PEGI een Europese keuring is en de procedure misschien iets afwijkt is dit wel hoe de Kijkwijzer werkt. De Kijkwijzer werkt in ieder geval wel op die manier en er is vaak maar 1 klacht nodig om een film (of tv programma) een strengere keuring te geven. Want let wel, de keuring is in eerste instantie vastgesteld door de fabrikant/maker van het product, pas bij een klacht kijkt het NICAM er naar.

Gevolgen overtreding van Kijkwijzer/PEGI zijn groot

Nu denk je misschien, wat maakt het nu uit of jouw kind of jijzelf dat product aanschaft of gaat kijken naar dat product. En hoewel er genoeg onderzoeken naar zijn gedaan waarom een product mogelijk schadelijk is voor mensen op een jongere leeftijd zijn er meerdere dingen die spelen. Sommige producten zijn namelijk zo gewelddadig of schokkend dat een kind er nachtmerries van kan krijgen of trauma’s. Want niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde content. Niet ieder kind kan genieten van de Saw serie zoals de ouders er zelf van genieten. Denk je eens in al die nachtmerries die je kind daarna misschien wel heeft, is het nog steeds de moeite waard om je kind die slapeloze nachten aan te doen? Vergeet ook niet dat dat soort films op een groot scherm in de bioscoop intenser over kan komen.

Omdat de overheid de mensen goed genoeg denkt te kennen wordt de verantwoordelijkheid van de keuring bij de winkelier en exploitant gelegd. Dit betekent dat niet de ouders maar de verkoper van het product verantwoordelijk is. En let wel, het bedrijf waar die medewerker voor werkt weet exact wie het heeft verkocht want de naam van de verkoper staat op het bonnetje, staat in het computersysteem, oftewel, het is makkelijk te herleiden.

Nu denk je misschien dat de gevolgen wel mee vallen maar dat valt eigenlijk wel tegen. Er zit namelijk een geldstraf in de vierde categorie aan verbonden (tot €20.500) en een maximale celstraf tot 1 jaar. De medewerker moet zich er dus wel aan houden want hij/zij wordt eigenlijk gestraft voor de persoon die de wet overtreedt om een minderjarige bij wijze van spreken die graag dat spel of film wilt bekijken ondanks dat diegene niet oud genoeg er voor is.

De controle hierop gebeurt overigens vaker dan jullie denken. Dit gebeurt door Mysterie Guests maar soms komen controleurs van het NICAM ook naar de bioscopen toe, identificeren zich bij de kassa en vragen dan welke 16+ films er draaien en of die zalen dan kunnen worden stilgelegd. De bezoekers worden dan gecontroleerd op ID bewijzen, mensen zonder ID Bewijs of die te jong zijn worden uit de zaal verwijderd en de bioscoop krijgt bijvoorbeeld in dat geval een boete. (als je eens wist hoe vaak mensen ondanks de ID plicht geen ID bewijs bij zich dragen dan schrik je daar gewoon van)

Niet perfect

Overigens blijf ik het bijzonder vinden dat hoewel de omroepen redelijk streng zijn gebonden aan de Kijkwijzer qua uitzendtijden geldt dat niet voor zenders als bijvoorbeeld HBO en de Film 1 kanalen die gewoon om 10:00 een horror film mogen vertonen omdat de kanalen achter een pincode kan worden afgeschermd door de ouders (iets wat overigens ook gewoon bij de reguliere kanalen kan dus de redenering is een beetje krom).

Nu begrijp ik best dat mensen zeggen dat de overheid teveel reguleert en misschien moet de overheid zich wel wat minder druk maken om de leeftijdskeuringen. Misschien moet de industrie wel meer zelf gaan reguleren al denk ik niet dat de medewerkers van de verkoopkanalen dan moeten worden gestraft. Misschien moet de consument die deze regels overtreden dan wel worden gestraft maar nogmaals, wie is de overheid, de fabrikant dan wel de verkoopkanalen om te zeggen wat er verkeerd of goed is voor je kinderen of voor jou. Misschien is een adviserende keuring verstandiger te noemen. Het zorgt in ieder geval voor minder agressie. (ik wil niet zeggen dat iedereen die geweigerd wordt agressief is, in tegendeel, 99% reageert heel coulant maar juist die agressieve momenten blijven je bij)

Persoonlijk

Persoonlijk werk ik in deze industrie en hoewel ik de zeer strenge regels soms wat overdreven vind rond Kijkwijzer 16 (en het bij lagere keuringen soms wel wat strenger mag want waarom mag een 4 jarige in hemelsnaam naar films als Terminator Genisys) vind ik wel dat een keuring belangrijk is om mensen op de hoogte te brengen voor welke leeftijdsgroep een film minimaal geschikt is als iets inderdaad zo gewelddadig is of schrikwekkend. Dat men weet wat men kijkt en of speelt. En we moeten ook niet vergeten dat hoewel een film of spel misschien een lagere keuring heeft dat ook niet altijd wilt zeggen dat het ook geschikt is voor mensen van die leeftijd of er onder. Kijk bijvoorbeeld naar de film Ik Omhels je met 1000 Armen. De Kijkwijzer is 12 dus eigenlijk mag iedereen er naar toe met ouderlijke begeleiding maar het is zeker niet geschikt voor kinderen, dat is weer zo verraderlijk aan hoe het keuringssysteem werkt.

Juist omdat men het thuis niet kan controleren denk ik echter dat het niet door middel van wetten kan worden geregeld en als je dat dan wilt doen leg die verantwoordelijkheid dan bij de mensen die het overtreden, laat het waarschuwen gebeuren bij de verkoopkanalen en spreek dan uiteindelijk de overtreders van de keuring er op aan. Misschien wordt men op die manier zich er wat meer van bewust waarom die keuring er is en wat men wilt bereiken want eigenlijk bereikt men op dit moment er alleen maar mee dat medewerkers die de waarschuwende taak uitvoeren keer op keer worden geconfronteerd met agressie en onbegrip aan de ene kant en aan de andere kant zijn we blijkbaar in sommige aspecten zo kneuterig dat een stoeipartij tussen twee vrienden door sommige mensen wordt gezien als een heuse vechtpartij waardoor een kinderfilm van AL omhoog wordt geschaald naar 6 wat een filmmaatschappij heel veel geld heeft gekost.

Denk mee!

Dus de volgende keer dat je wordt geweigerd om iets mee te krijgen, dat je niet wordt toegelaten tot een film omdat jij je ID bewijs niet bij je hebt of omdat je niet oud genoeg bent, denk dan even na aan de gevolgen voor de medewerker voordat je gaat schreeuwen, dreigen, schelden, of erger… Toon een beetje respect voor de regels waar mensen mede zelf om hebben gevraagd omdat zij meer toezicht wilden op dit soort zaken. Men wilde meer duidelijkheid over de keuring van films, series en games en dit is hoe de industrie en de overheid hebben gereageerd namelijk met een zeer duidelijk, strict keuringssysteem dat eigenlijk meestal erg goed werkt (maar wel een betere klachten behandeling systeem mag krijgen).

Waarom dit artikel?

Dit artikel is het eerste deel in een serie rond de leeftijdsdiscussies omtrent games. Hier heb ik hopelijk een beetje duidelijk gemaakt waarom de retailers en bioscopen zich zo streng houden aan de regels. Ze maken de regels niet maar ze houden zich gewoon aan de wet, een wet waar men eigenlijk zich gewoon allemaal aan dient te houden. Hoe volwassen jij je 12 jarige bijvoorbeeld ook vindt. In het vervolg zal ik het gaan hebben hoe de community zichzelf reguleert en hoe de mensen in de omgeving er vaak mee omgaan.

Disclaimer: dit artikel is geschreven op mijn persoonlijke titel. Dit vertegenwoordigt niet mijn werkgever en heeft ook geen invloed op mijn werkzaamheden. Hoewel ik het niet altijd eens ben met de keuring zal ik altijd het belang van mijn werkgever en de bezoeker voorop stellen en zal ik mij ook altijd houden aan de Kijkwijzer. Het maakt niets uit of je ook 18+ spellen speelt, als je nog geen 16 bent kom je bij 16+ films ook bij mij er niet in!

Over de auteur

Contributor

JorisTheWise, of gewoon Joris, jarenlang al een gamer. Begonnen op de Coleicovision en de hoogtijdagen van Nintendo eigenlijk overgeslagen en gewoon gebleven bij de PC tot de Dreamcast (wel op de N64, SNES en NES gespeeld). Daarna overgestapt op de Xbox, snel gevolgd naar de Xbox 360 en daar bij gebleven tot de PS4 en Xbox One. Kan niet zonder mijn games en kan niet wachten op wat de toekomst gaat brengen.