De laatste maanden ben ik weer begonnen met het spelen van oudere games op mijn PS4, met name de vele Assassin’s Creed games die zijn uitgekomen op deze console. Ik mis namelijk de tijd dat je een game in 15 tot 20 uur kon uitspelen.

Nu ben ik vanaf de eerste game al fan van de Assassin’s Creed reeks en heb (op de Assassin’s Creed Chronicles games na) alle games op PS3 en PS4 gespeeld. Maar waar ik Assassin’s Creed Origins nog heb kunnen uitspelen, ben ik met Assassin’s Creed Odyssey gestopt. Tegenwoordig komen er namelijk steeds meer games uit waar je gerust tussen de 50 en 100 uur in kan steken en ik merk dat ik daar steeds minder geduld voor kan opbrengen.

Met de oudere games zat ik continu qua verhaallijn in een bepaalde flow, maar met bijvoorbeeld Assassin’s Creed Odyssey (en voorheen met Origins) merk ik dat ik volledig uit het verhaal wordt getrokken door de vele side missies.

Dit is niet alleen met de Assassin’s Creed games, waarbij voor mij de gameplay heerlijk aanvoelde, maar je ziet het met meerdere franchises, zoals God of War. Weliswaar was deze game een kei goede game, maar ik mistte toch wel de hack ’n slash gameplay van zijn voorgangers.

Wat mij betreft zouden ontwikkelaars dan ook best mogen terugvallen op de oude gameplay of spelers aan het begin van hun game de optie kunnen geven voor of de oude snelle gameplay of de uitgebreide gameplay waar je met gemak 50 tot 100 uur in kan stoppen.

Hoe kijk jij hier naar? Vind je het heerlijk om tientallen uren in een game te steken of gaat jouw voorkeur naar een (kortere) game met minder side missies, waardoor je dus makkelijker in het verhaal blijft?