Niantic Labs nodigde spelers vanuit de hele wereld uit om naar Amsterdam te komen om te strijden voor virtuele controle over de hoofdstad. Ruim 4000 mensen gaven gehoor aan de uitnodiging en deden afgelopen weekend mee aan de grootse Ingress Abaddon Prime finale.

Augmented reality game Ingress Prime kent twee facties, de blauwe Resistance en de groene Enlightened; binnen de community ook wel de smurfen en de kikkers genoemd. Spelers uit Noord-Amerika, Europa en Azië trokken door Amsterdam om voor hun factie zoveel mogelijk Ingress portals te veroveren en daarmee de stad onder hun controle te brengen.

Virtuele dominantie
De portals zijn bestaande locaties, zoals beroemde gebouwen, historische plekken, parken en kunstobjecten. Met het veroveren van portals bepalen de spelers niet alleen de winnaar van de finale, de acties hebben ook gevolgen voor het verdere verloop van het spel.

Het blauwe Resistance team ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor, maar de dag eindigde alsnog in goede vrede met een groots feest voor alle deelnemers in de NDSM loods.

Stealth-mode
Het Amsterdamse Ingress event had 4000 deelnemers, maar het exacte aantal is lastig vast te stellen. Tijdens de razend populaire Ingress Prime evenementen is er altijd een klein aantal spelers dat in volledige anonimiteit deelneemt om zo de tegenstanders zand in de ogen te strooien.

Ontspanning tijdens de Mission Day
Op zondag trokken de spelers wederom door Amsterdam, maar dit keer in alle saamhorigheid tijdens de Mission Day. Elke speler die op die dag zes speciale Amsterdam missies volbracht ging naar huis met een speciale medaille.