Het was aan mij de (leuke) taak om deze nieuwe gamelaptop van Lenovo uitvoerig te testen. En dat is exact wat ik heb gedaan! Kan het Crysis aan op 144 fps?  – spoiler alert: nee – Lees vooral verder om al mijn bevindingen over deze laptop te lezen.

De Buitenkant

Qua vormgeving kan ik geen kwaad woord zeggen over de Lenovo Legion Y530. Hij ziet er elegant en compact uit.

Het toetsenbord typt uitermate lekker. Het typt soepel en snel. Maar de pijltjes-toetsen zitten op een vreemde plek, waardoor je af en toe met je vingers op een verkeerde toets drukt. Als even een tijdje met de laptop aan de slag gaat, dan ben je er al snel aan gewend. Het toetsenbord ziet er ook mooi uit, geeft licht en de toetsen zelf zijn smal en dun.

Het enige nadeel is dat ventilatoren op een onlogische locatie zitten. Hierdoor ben je genoodzaakt een koeler aan te schaffen. Omdat de ventilatoren aan de onderkant zitten en de warmte daardoor niet wegkan, waardoor de laptop snel opwarmt. De poorten zitten wel mooi weggewerkt op de laptop; er steekt niks uit. Wel heb ik ondervonden dat de internetkabel er ontzettend moeilijk uit gaat. Ook is de Lenovo Legion Y530 licht en daardoor makkelijk mee te nemen.

De Binnenkant

Deze gamelaptop beschikt over een paar mooie onderdelen.

 • CPU: Intel Core i7-8750H
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050 TI (4GB)
 • Ram: 16 GB DDR4
 • SSD: 250GB SAMSUNG en 1TB Seagate
 • Beeldscherm: 144Hz 1920×1080 monitor

Mooie specifaties waar je de gemiddelde game makkelijk mee aan zou moeten kunnen op Medium/High settings. Wat ik wel vreemd vind is dat ze hebben gekozen voor een 1050TI in plaats van een 1060. Omdat dit een klein maar merkbaar verschil had kunnen opleveren, zeker met de aanwezige CPU.

Deze laptop gaat met de tijd mee en in deze tijd van digitale aankopen heeft deze laptop de DVD-Rom speler weggelaten. Dit betekent dat je er geen fysieke discs in kan doen. Zelf heb ik al in jaren geen CD meer aangeraakt, maar als je een fysieke collector bent, kan ik me voorstellen dat dit een minpunt is.

Performance

Performance-wise is deze gamelaptop een mengelmoesje. Er zitten veel pluspunten en minpunten aan deze laptop.

Pluspunten

Door het 144hz beeldscherm ziet alles er buitengewoon mooi uit. Het beeld is kraakhelder en de FPS blijft constant. Bij de games die ik heb getest had ik amper tot geen framedrops of microstutters.

Het geluid in deze laptop is verbazingwekkend goed. Zowel bij de speakers als koptelefoon. Gewoonlijk vind ik het geluid van een laptop blikkerig en hol. Maar bij deze laptop is dat niet het geval. Ook de microfoon is niet slecht. Mijn vrienden konden mij op discord duidelijk verstaan. Maar omdat de microfoon bij het toetsenbord zit ben je genoodzaakt hem op push-to-talk te zetten aangezien je vrienden anders continu  je horen typen.

Minpunten

Onmiddelijk na de eerste startup kwam ik het eerste minpunt tegen. De laptop word ontzettend warm. 80 ºC idle. Hier heb ik contact over gehad met Lenovo of dit normaal is, maar tot op de dag van vandaag nog geen antwoord over gehad. Dus of dit een probleem is van enkel deze laptop, of gewoon bij de Legion hoort, weet ik niet.

Wat ook onmiddelijk opvalt bij het aanzetten is het geluid wat de laptop maakt. Hij is alles behalve stil. Je hoort veel ruis en de ventilatoren draaiden overuren. Ook als hij alleen aanstaat en je verder nog niks doet.

Games

Aangezien deze laptop een gamelaptop is heb ik hem daar uitvoerig op getest. De afgelopen maand heb ik mijn Game PC aan de kant gezet en enkel deze laptop gebruikt.

De games die ik heb gespeeld zijn:

 • Planet Coaster
 • GTA V Roleplay
 • Anthem
 • Slay the Spire
 • Plague inc.
 • Rocket League
 • Overwatch

Een gevarieerde gamelijst dus. Dit heb ik bewust gedaan omdat ik wilde weten hoe de laptop functioneert op verschillende vlakken. Qua performance merkte ik dat alle bovenstaande games soepel en stabiel runnen.

Ik speelde al deze games op de hoogste graphics settings. Alleen bij Overwatch merkte ik dat de performance daardoor minder werd waardoor ik die heb moeten downscalen om goede performance te krijgen.

Vooral bij de kleine games, zoals Plague en Slay the Spire, is het fijn om te spelen op deze laptop. Deze games zijn namelijk perfect voor couchgaming. Lekker lui zitten en een spelletje spelen. Geen muis nodig.

Conclusie

Ben je op zoek naar een redelijk geprijste gamelaptop? Dan is dit zeker 1 om in overweging te  nemen. De performance en specs van de laptop zijn de prijs wel waard. Games runnen soepel en het beeldscherm is kraakhelder. Er zijn nog wel wat zorgwekkende minpunten, maar nogmaals, dit kan aan deze laptop hebben gelegen.

De laptop is een prima starters laptop voor de beginnende gamer als deze het belangrijk vind dat zijn gamestation draagbaar is. Hij kan de meeste games gemakkelijk aan. De laptop zou ook prima kunnen functioneren als schoollaptop. Kortom van alle markten thuis maar niet perfect.

Het design is elegant en de laptop is compact en makkelijk mee te nemen. Het toetsenbord typt fijn.

Geschreven door ons nieuwe crewlid Nico

Review - Lenovo Legion Y530
Verdict6.5
+ Punten
 • Compact en licht
 • Beeldscherm kwalitiet
 • Goed geluid
- Punten
 • Word snel warm
 • Maakt veel lawaai
 • Rare hardware combinatie
6.5Verdict