Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik aan de slag ben gegaan met een game uit het ‘Farming’-genre. Maar toen ik Pure Farming 2018 voorbij zag komen moet ik zeggen dat ik er wel heel erg veel zin aan had. Het is weer tijd om digitaal het land te gaan bewerken.

We stappen in de wereld van Pure Farming, een nieuwe game voor mij aangezien ik in het verleden altijd Farming Simulator heb gespeeld. Maar verandering van spijs doet eten, dus we duiken vol de game in!

Ja, dat is lekker op de trekker!

Om te beginnen gaan we eerst naar de Amerikaanse staat Montana toe, we krijgen namelijk de boerderij van je opa in handen om zo het eeuwenoude beroep binnen de familie kan voortzetten.

Natuurlijk weten we nog niet precies hoe het er aan toe gaat op een boerderij, daarom hebben we gelukkig te maken met een handige tutorial die je aan de hand neemt en je uitlegt wat je precies wanneer moet doen en waarom. Dit gaat verder dan je boerderij in Montana, ook andere landen en andere machines komen voorbij.

Dit lijkt soms vervelend omdat sommige stappen in de game logisch zijn, maar ook al heb ik wel van “Farming ervaring” in diverse games opgedaan, het wordt elke keer net iets anders uitgelegd en toegepast. Hierdoor is het best handig om het te doorlopen. Want op een trekker rijden kunnen de meesten wel, maar rijst planten met een multi-cultivator is niet echt een standaard landbouwvoertuig.

Een rijstveld, een keer wat anders dan aardappelen

Ook is het bewateren van een boomgaard net even wat anders, hierbij kun je namelijk niet met je tankwagen tussen de bomen door rijden, hierbij moet je namelijk de sproeiers voorzien van genoeg water. Niet een heel omslagtige handeling, maar hierdoor gaat het allemaal wel net even iets anders dan wat we standaard gewend zijn van het bewateren van land. Zo merk je dat er een heleboel dingen in de game zitten die net even iets anders gaan dan wat we verwachten.

Nu is het zo dat Pure Farming zich niet alleen in Montana afspeelt, maar ook de grens overgaat. Je zal dan ook in Italië, Colombia en Japan aan de slag moeten gaan (Duitsland is als DLC toegevoegd aan de game). Hier heb je weer andere gewassen en andere machines tot je beschikking. Persoonlijk heb ik namelijk nog nooit machinaal olijven, druiven, koffiebonen of rijst zou moeten oogsten. Dat zijn de momenten waarop ik een tutorial erg kan waarderen. En als je het eenmaal hebt voltooid, dan acht de game dat je het hierna zelfstandig kan doen. Daarom gaat de game daarna automatisch over in Free-Mode als je de tutorial hebt doorlopen.

En in de Free-Mode, dat is pas het moment waarop je echt alles kan gaan doen zoals jij dat zou willen doen. Zodra we klaar zijn (of je slaat de tutorial over) heb je de vrije hand, iets wat mooi klinkt, maar houd er rekening mee dat je dan niet precies weet hoe je geld kan verdienen in de game, dus ik raad jullie aan om juist wel de tutorial te doorlopen zodat je in elk land precies weet hoe de machines werken en wat ze doen. Je kan Free-Mode ook met 5 miljoen op de rekening beginnen, maar waar blijft dan de uitdaging?

Ook ’s nachts moet er gewerkt worden!

Mocht je dit allemaal maar saai vinden, dan heeft de game ook voor elk land een aantal Challenges ingebouwd. Deze kun je vanuit het hoofdmenu opstarten en zullen tussen de 30 minuten tot 2 uur duren. Denk hierbij aan het oogsten van een aantal graanvelden, maar ook het voorbereiden van een veld, planten, oogsten en verkopen, allemaal binnen de vastgestelde tijd natuurlijk. Gelukkig kun je deze challenges op twee manieren voltooien. Je krijgt namelijk een minimale doelstelling en een maximale doelstelling.

Zodra je het minimum bereikt heb je de challenge al behaalt, maar voor de gamers onder ons die meer uitdaging willen, die kunnen ook voor het maximale gaan. Om even het verschil aan te geven: bij de minimale doelstelling had ik soms 15 minuten over, bij de maximale doelstelling kwam het soms op seconden aan. Dus het is kan echt wel even nagelbijten zijn om alles op maximaal te krijgen, maar dit maakt wel een leuke uitdagende optie in de game.

Naast rijden op de trekker moet er ook af en toe getankt worden natuurlijk.

Iets wat we bijna in elke Farming game voorbij zien komen is het verzamelen van 100 items, soms zijn dit gouden munten, maar in Pure Farming 2018 hebben de ontwikkelaars gekozen voor 100 Saffieren. Hoe leuk het ook klinkt, het is soms best wel frustrerend als je een niet kunt vinden. Gelukkig heeft de game een leuke gadget waarmee je makkelijker over het gebeid kan vliegen, want een goede boer heeft tegenwoordig ook gewoon een drone toch zijn beschikking. Dus daarmee wordt de zoektocht wel een stuk makkelijker. Zoek de Saffier, markeer hem op je map en ga er naartoe.

Verder is er natuurlijk meer dan alleen maar land, we hebben ook te maken met dieren, denk hierbij aan varkens, koeien, kippen, gieten en konijnen. Dus ook daar zit genoeg uitdaging in. Sommige dieren (kippen en konijnen) zijn makkelijk te houden. Je koopt kippen, ze leggen eieren (die je weer verkoopt) en dat is alles.

Bij koeien en varkens komt er wat meer om de hoek kijken. Het aanschaffen van de dieren is niet al te moeilijk (een simpele druk op de knop) het voeren is wel weer iets ingewikkelder. Zo moet je voor de varkens bijvoorbeeld aardappelen hebben, die je eerst moet planten, onderhouden en oogsten. Hiermee ben je dus nog wel even zoet. Maar gelukkig is het zo dat ze zonder eten ook redelijk goed groeien.

Dieren verzorgen is een groot onderdeel van de game en zorgt voor afwisseling

Qua koeien heb je niet alleen het eten waar je voor moet zorgen, maar je moet er ook voor zorgen dat de melk en het mest word verkocht aan de juiste bedrijven, ook hier is het dus niet alleen maar wachten en cashen, nee je moet er ook echt iets voor doen.

Maar juist omdat er zoveel te beleven valt, zorgt ervoor dat deze game niet alleen maar een relaxte game is. Soms komt er ook meer bij kijken, soms moet je 10 stappen doorlopen om iets (wat simpel lijkt) te voltooien. Al met al een hele leuke uitdaging.

Daarin merk ik dan ook dat de farming games zichzelf steeds verder ontwikkelen. Heeft Farming Simulator een aantal jaren geleden de weg vrijgemaakt voor dit genre, inmiddels lijkt het erop dat ze aan alle kanten worden ingehaald door andere ontwikkelaars waaronder Techland met Pure Farming 2018.

Review – Pure Farming 2018
Pure Farming 2018 is een game die farming brengt met veel afwisseling, ook kun je kiezen of je relax wilt gamen of voor een uitdaging wilt gaan. Het is geheel aan jou in deze game!
Verdict8.5
+ Punten
  • Lekker ontspannen gamen
  • Veel afwisseling qua gewassen
- Punten
  • Geen co-op
8.5Verdict