Het is weer eens zover! We mogen weer eens een headset onder handen nemen. Iets wat ik altijd leuk vind om te doen om diverse redenen: audiofiel en headset fan 😀

Deze keer mogen we aan de slag gaan met de Sennheiser GSP550, de nieuwste telg van de grote Sennheiser-familie. Nu heb ik al sinds een dikke 10 jaar altijd één Sennheiser voor mijn muziek en één voor het gamen.

Nu het is dus de grote vraag of deze gaming headset mij kan verbazen. En, of deze beter is dan de Sennheiser GSP303 Need For Speed Payback Edition is dan ook mijn grote vraag. Niet dat deze slecht was, maar het was niet de beste headset die ik in handen heb gehad.

Maar goed, voor dat we aan de slag gaan met de headset heb je natuurlijk altijd de doos die ervoor moet zorgen dat de headset zichzelf gaat verkopen en onderscheiden van de rest in de multimedia winkels.


Dit zijn de looks waar ik persoonlijk van houd, strak en duidelijk. Niet te veel poespas. Merknaam, model en een paar termen die aangeven wat de headset allemaal kan/doet (7.1 Surround Sound, Gaming Headset en 2 jaar garantie). Daarnaast een mooie duidelijk foto van hoe de headset eruit ziet.

En dit model heeft een look en feel die mij heel erg aantrekt, nog voordat ik de verpakking open. Het zwarte in combinatie met de donkergroene look met metaalkleurige afwerken geeft de headset een militaire look. Maar ook omdat de hoofdband en de microfoon een brede afwerking hebben geeft het ook een robuuste look die een goede samenwerkt met de kleuren die Sennheiser heeft gekozen voor de GSP550.

Maar er zijn een aantal dingen die belangrijker zijn dan de look en feel van een headset. Want als je een headset wilt dragen, dan moet het wel goed zitten. En daarbij gaat het om een aantal dingen. Als eerste is de hoofdband belangrijk. Soms is dit te strak zit waardoor de headset zich om je hoofd knelt (zoals de Turtle Beach Titanfall Ear Force Atlas), iets wat leuk is voor vijf minuten, maar daarna wil je hem het liefst nooit meer ophebben. Of je hebt een hele losse headset die bij elke beweging afzakt.

Dolby Surround Sound zet je met een simpele druk op de knop aan of uit

Gelukkig heeft Sennheiser met de GSP550 een manier gevonden waarmee de headset wel goed stevig op je hoofd zit, maar dit niet als drukkend overkomt. Dit hebben ze goed gegaan door gebruik te maken van de semi open ear speakers. Deze hebben een zachte foam rand en deze drukken zacht, maar wel goed genoeg om de headset goed te laten zitten tijdens het bewegen.

En als we het dan toch over de speakers hebben. Dit zit over het algemeen altijd wel goed, met name bij een bedrijf als Sennheiser. Ze hebben tenslotte al 70 jaar ervaring op het gebied van audio. De GSP550 beschik over een 7.1 Surround Sound, welke wordt doorgezet door een speciale Dolby USB aansluiting.

Midden in de USB kabel vinden we een Dolby knop, waarmee we de kunnen schakelen tussen Dolby of stereo geluid. Nu moet ik zelf zeggen dat het stereo geluid voller klinkt dan de 7.1, wat logisch is. Dit omdat je bij het stereo geluid alle speakers tegelijk kan gebruiken in plaats van slechts enkele speakers bij het 7.1 geluid, dit is puur om diepte en richting te geven aan het geluid.

Zeer beperkte software voor een high-end headset

Mocht je de Dolby Surround Sound aan willen zetten, dan heb je daarvoor nog wel wat software nodig, die je overigens kunt downloaden via de Sennheiser website. Nu moet ik overigens wel zeggen dat het hier om vrij beperkte software gaat, het heeft maar een aantal functies en je kunt niet echt de instellingen aanpassen, enkel kiezen uit een paar pre-sets. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Iets wat we natuurlijk ook niet over het hoofd mogen zien, dat is de microfoon die handig aan de linkerkant van de headset zit bevestigd. Het is een degelijke brede microfoon met ruisonderdrukking. Nu is het altijd lastig meten hoe zoiets overkomt op anderen, maar terwijl ik in een Skype gesprek zit met vrienden krijg ik direct te horen dat het klinkt alsof ik naast ze op de bank/stoel zit.

Met andere woorden, het komt goed en duidelijk binnen. Zoals ze aangaven, het geluid klinkt vol en helder. Iets wat je niet altijd hoort bij headsets. De GSP550 pakt blijkbaar een breed spectrum om zo je stem zo duidelijk mogelijk over te brengen.

Overigens kunne we de microfoon ook makkelijk muten door deze omhoog te duwen. Dit is iets wat we al kennen van vorige modellen en ondanks dat niet iedereen hier happy van wordt, persoonlijk vind ik het makkelijk. Misschien komt dat ook wel omdat ik het ook op mijn eigen Sennheiser gaming headset heb. Het voelt oud en vertrouwd aan.

Jezelf muten doe je door de mic naar boven te duwen

Aan de andere kant van de headset vinden we een grote draaiknop waarmee we het volume kunnen aanpassen. Dit is iets wat we ook eerder hebben gezien bij verschillende voorgangers. Ook hierbij is het zo dat je fijn aanvoelt en zo kun je snel en makkelijk het volume aanpassen naar jou persoonlijke voorkeur.

Maar de headset heeft nog een onderdeel dat meespeelt in de aanschaf, dat is natuurlijk het prijskaartje. We hebben hier te maken met een fijne headset met prima geluid en pasvorm. Wat dat betreft is het een prima headset, maar met een prijskaartje van € 250,- is het niet de goedkoopste headset. Het is dan ook de vraag of je de prijs wilt meenemen bij een review.

Ook al wordt de kwalitiet van een headset er niet minder van, als de prijs aan de hoge kant is zorgt het er wel voor dat het minder aantrekkelijk voor mensen om aan te schaffen.

Review - Sennheiser GSP550
De Sennheiser GSP550 is een headset die tot één van de betere hoort die ik heb mogen reviewen, maar met een prijs van € 250,- is het ook één van de duurste headsets die ik heb mogen reviewen.
Verdict8.8
+ Punten
  • Robuuste look
  • Goede pasvorm
  • Super geluid
- Punten
  • Beperkte software
  • Prijs
8.8Verdict