Grenzen verleggen, beelden laten zien die andere niet durven te maken, werken in het donker om het ongeziene aan het licht te brengen….Dat zijn eigenlijk kernwoorden die ik vaak hanteer in mijn fotografie. Wanneer je dit in combinatie met cosplay wil doen is dat toch wel erg ingewikkeld…

Totdat er in 2010 een serie op FOX uitgezonden werd die mijn liefde voor het “donker” visualiseerden. In die periode was ik al beginnende in cosplay fotografie en raakte ik geïnspireerd door het beeldeffect, de kleuren, de uitstraling. Ik merkte ook dat het mijn eigen werk ging beïnvloeden en dat ik steeds meer zocht naar die grungy look!

Na vele zombie en horror shoots wilde ik heel graag een keer en échte Walking Dead fotoshoot doen, ik bedoel, als je daar dan zó door geïnspireerd bent, is het tof om eens te kijken of je de look ’n feel kan evenaren, right? Eind 2015 was het zo ver… Na maanden van communiceren met cosplayers hadden we een eindelijk datum geprikt op een perfecte locatie. In een oude loods op een verlaten industrie terrein in Gelderland, zijn we met een groep Walking Dead cosplayers en Walkers aan de slag gegaan. Hier heb ik al eerder over geschreven in deze column.

Al snel werden de foto’s opgepikt door sociale media en gedeeld op diverse Walking Dead fan pages. Ook Kotaku en MenvsCosplay hadden ook enorm veel interesse om de beelden te delen. MvC wilde zelfs een van de cosplayers featuren in het nieuwe kalenderproject #trots.

Dit smaakte natuurlijk naar meer, naar een wat grotere shoot op een prachtige locatie. Nu kwam ik in die periode enorm veel in de bossen van Doorwerth waarbij ik dan vaak op de rug van het paard zat te fantaseren over “ohhhh deze locatie zou perfect zijn voor [insert film/serie]”. Na gesproken te hebben met een van de cosplayers van de shoot in Malden, hebben we besloten om een nieuwe sessie in te plannen, in deze zelfde bossen met nóg meer cosplayers!

Via social media is een oproep in de ronde gegaan waar echt te gek veel reacties op kwamen. Zo doende was een nieuwe shoot geboren in de bossen van Doorwerth en deze vond plaats in juli van dit jaar. Op deze dag heb ik als fotograaf zijnde kennis gemaakt met een aantal leden van “The Walking Dead Cosplay NL Facebook groep” die enorm toffe cosplays neerzetten.

Er ontstond een nieuwe hechte groep die eigenlijk wel meer wilde bereiken dan alleen een Facebook groep zijn die zo nu en dan meetings organiseert op conventies of op fotoshoots. Deze groep wilde The Walking Dead cosplay community in Nederland op de kaart zetten en interactieve Walking Dead entertainment naar de fans toe brengen.

Natalie Nikolina, oprichtster en “leader of the pack” heeft het voortouw genomen om een community te starten waarin vriendschap, liefde voor de Walking Dead en dedication centraal staan. Zij heeft samen met 11 anderen (waaronder yours truly als huisfotograaf) een nieuwe cosplay groep opgericht genaamd The Dutching Dead.

Natalie zal in het kort even toelichten wie The Dutching Dead zijn, waar ze voor staan en wat we van TDD kunnen verwachten.

 

Wie zijn de mensen achter The Dutching Dead (TDD for short)?

TDD bestaat uit een 12-koppig bestuur en een ledenbestand dat steeds gestaag aan het groeien is. Alle leden zijn cosplayers van niveau die ofwel een personage uit The Walking Dead cosplayen of een Walker (zombie). Iedereen kan solliciteren om een lid te worden.

Daarvoor is een aanmelding in The Dutching Dead Leden facebook groep nodig en een persoonlijk bericht naar een van de admins met daarin een motivatie en een foto van je cosplay. Dit wordt naar het bestuur gekoppeld en het bestuur besluit of de persoon een lid mag worden.

Wat alle TDD leden kenmerkt is een sterke liefde voor The Walking Dead, een gevoel van saamhorigheid en de drive om steeds beter te worden en top entertainment neer te zetten.

Hoe zijn jullie tot het besluit gekomen om TDD op te richten?
Ik was een tijdje admin van The Walking Dead Cosplay NL Facebook groep, maar wilde eigenlijk meer. Ik wilde iets serieuzer opzetten. Daarbij was ik geïnspireerd door Nederlandse cosplay groepen zoals The Dutch Garrison, Umbrella Corp. en The Dutch Ghostbusters. Ik heb het idee in de Facebook groep gegooid en gekeken of er meer mensen waren die hier ook interesse in hadden. Met oorspronkelijk een man of 10 zijn we toen aan de slag gegaan.

De meesten van deze mensen werden het bestuursleden met ieder een functie zoals: social media, research, fotografie, make-up etc. Het was hard werken en heel veel vergaderen. Toen wij een naam, een logo, een Facebook pagina en een duidelijke koers hadden zijn we naar buiten getreden als TDD en zijn we leden gaan werven.

Wat is het doel van TDD?
Het doel van TDD om voor en met The Walking Dead fans meer interactief met de show bezig te zijn. Wij willen mensen vermaken met onze cosplay acts, fotoshoots, videos en berichtjes.

Waar kunnen we jullie tegenkomen?
In de eerste instantie op social media. Wij hebben een zeer actieve Facebook groep, een Instagram en een Twitter. Een professionele website wordt binnenkort gelanceerd net als een Youtube kanaal. Daarnaast willen we graag op zoveel mogelijk events komen.

In de eerste instantie moet men dan denken aan comic cons, maar ook beurzen en Halloween events. Zo zijn we net als actors en scare actors op Halloween The Villains II in Mondo Verde geweest waar we mensen in The Walking Deadzone hebben vermaakt en de stuipen op het lijf hebben gejaagd.

Jullie werken met een bestuur, houdt dat in dat we alleen deze mensen gaan zien op events, of gaan we ook andere karakters tegenkomen?
Het bestuur is de crew dat alles regelt en in goede banen leidt en sommige bestuursleden zullen in verband met hun functie (fotograaf, videograaf, fascilitator, make-up artist etc.) wat vaker op events zijn, maar het is absoluut niet de bedoeling dat alleen bestuursleden naar events komen. Voor iedere event zullen we een groep rekruteren uit onze ledenbestand en dat zal meestal een mix zijn van gewone leden en bestuursleden.

Vanwaar de liefde voor TWD?
Voor mij persoonlijk is de liefde voor TWD een combinatie van liefde voor de personages en de fandom. De cast is heel duidelijk een familie en dat zie ik ook in de fandom ontstaan en dat raakte mij emotioneel, dat vind ik iets heel moois.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van TDD?
Humor, videos, acts, cons, cosplay, the sky is the limit!

The Dutching Dead zal komend con seizoen veel aanwezig zijn met zijn cosplayers om ons als groep te promoten. Ook ik zelf zal regelmatig aanwezig zijn met een pop-up studio of anders ook in cosplay (ja ja, I am infected!). Zie je een van ons lopen? Ga gezellig op de foto of maak eens een babbeltje.

Ben je benieuwd naar meer foto’s en werk van The Dutching Dead? Volg ons dan via sociale media @TheDutchingDead.

Voor nu, keep safe!