Tijdens de E3 van 2015 werd er een nieuwe open wereld game aangekondigd door het Nederlandse bedrijf Guerilla Games. Na dik 2 jaar wachten is het dan eindelijk tijd voor de release van Horizon Zero Dawn en hiervoor was er een speciaal event georganiseerd. Natuurlijk kon ik hier geen nee tegen zeggen toen de uitnodiging binnen kwam.

Na een professionele ontvangst door het personeel van Guerilla en door een real-life Aloy (Raven Star Cosplay), werden we doorverwezen naar wat leek een grote ontspanningsruimte van Guerilla. Omgeven door arcade-kasten en andere gamegerelateerde spullen, kwam er duidelijk naar voren dat het personeel van Guerilla ook niet vies is van een spelletje spelen en dat zij een grote passie hebben voor wat ze doen.

Allereerst kregen wij een trailer te zien van wat Horizon Zero Dawn ons gaat bieden met aansluitend een presentatie van Guerilla’s community manager Jeroen Roding. Tijdens deze presentatie werd kort uitgelegd hoe dat Horizon Zero Dawn ontstaan is als idee, wat ze graag wilde creëren en hoe ze op sommige momenten 400 man moesten blijven motiveren om hun doel te behalen.

Nadat de presentatie was afgelopen, besloot ik snel mijn dorst te lessen en meteen een plekje te zoeken om hetgeen te doen waarvoor iedereen hierheen was gekomen. Het eindelijk kunnen spelen van Horizon Zero Dawn! Hiervoor waren er zo’n twintigtal ‘gewone’ Playstations neergezet evenals 2 Playstation Pro’s. Nu zou het natuurlijk mooi zijn om hier meteen een review te plaatsen van de game, maar de game is zo ontzettend groot dat ik bij lange na nog niet alles heb kunnen testen, ontdekken en uitproberen. Ondanks dat ik toch bijna 2 uur in de game heb kunnen stoppen, voelde het aan alsof ik maar een half uur heb gespeeld.

De wereld is zo immens groot en ziet er grafisch zo geweldig uit, dat ik op veel momenten gewoon heb zitten genieten van de omgeving met mijn mond open. Tijdens de tutorial van de game krijg je alle tijd en rust om te wennen aan de controls en speel je als Aloy in haar jongere kinderjaren. Naarmate de tutorial volgt, krijg je steeds meer informatie over wat er gebeurd is in de wereld en hoe dat Aloy zich ontwikkeld naar de personage waarmee je uiteindelijk de rest van de game doorloopt. Deze tutorial alleen al zuigt je helemaal in het verhaal van deze epische vrouwelijke hoofdpersonage.

Na de tutorial krijg je volledig de vrije keus om te bepalen wat je gaat doen in de game. Heb je zin om de komende uren alleen maar te genieten van de magische wereld met zijn zon’s op- en ondergangen? Dan doe je dat en hier zou je tevens nog adembenemende foto’s van kunnen maken in de speciale fotomodus van de game. Wil je liever doorgaan met het verhaal? Dan ga je gewoon door met de quests die beschikbaar zijn en ontdek je de imposante wereld en mechanische wezens die Guerilla voor ons gecreëerd heeft. Guerilla zou Guerilla ook niet zijn als ze ons niet willen uitdagen. Zo blijken de mechanische wezens op sommige momenten moeilijker verslaan te zijn dan andere en hierdoor moet je dus goed nadenken over welke tactiek je gaat gebruiken in gevechten.

Horizon Zero Dawn brengt ons zoveel moois, dat dit eigenlijk niet te beschrijven is in woorden. Als ik op basis van mijn korte speelperiode een cijfer zou moeten geven, dan zou dit minimaal toch wel een 9 moeten zijn. Helaas, zoals hierboven al aangegeven, heb ik nog niet alles uitgebreid kunnen testen voor jullie, maar hetgeen wat ik heb ervaren klopte allemaal en was een lust voor het oog (en op de Playstation Pro zelfs nog indrukwekkender!). Jullie zullen dus nog even moeten wachten op een review vanuit ons, maar 1 ding is zeker. Guerilla Games heeft weer een pareltje geleverd als Playstation Exclusive!