We hebben allemaal al wel over het nieuwste snufje van PlayStation gehoord of gelezen. De Playstation VR is de nieuwste gadget van Sony die in oktober op de markt verschijnt. Vorig jaar was hij al te bewonderen op onder andere de Firstlook en na wat maanden extra ontwikkelen van zowel de bril als de games, mochten wij afgelopen woensdag eindelijk de PlayStation VR uitgebreid aan de tand voelen.

Voor we aan de slag gaan met de PlayStation VR kregen we eerst een korte presentatie over wat er allemaal te wachten staat voor de Playstation VR. Zo zijn er nu al 160 games in ontwikkeling en zullen er minimaal 50 games klaar zijn zodra de VR gereleased wordt. Verder is het belangrijk om te weten dat de PlayStation VR niet gaat werken zonder de PlayStation camera. Dit betekend dus dat als je de VR al gepre-ordered hebt en je wilt meteen aan de gang, dat je er ook voor moet zorgen dat je de PlayStation camera in huis haalt. Daarnaast vragen sommige games ook 2 Playstation move-controllers. Dit is niet bij elke game van belang, maar het geeft het hele VR gevoel net dat beetje extra. Doordat de camera maar 1 bril tegelijkertijd kan registreren en gebruiken, is het dus niet mogelijk om met meerdere brillen tegelijk te spelen. Wel is het mogelijk dat 1 iemand de VR op heeft en dat een vriend de controller(s) gebruikt om zo toch nog co-op te kunnen spelen.

Na de presentatie konden we dan eindelijk aan de slag met de VR en werden letterlijk ondergedompeld in de VR wereld.Bij de eerste demo had je geen controller en was het dus echt bedoeld om te wennen aan de VR. De bril zit erg comfortabel en is ook te gebruik voor mensen met een gewone bril. Doordat je op verschillende manieren de bril kunt afstellen voor je hoofd, zal de bril altijd zo goed als perfect blijven zitten.

De eerste demo die we mochten testen was Into the Deep waarin je werd afgezakt in een haaienkooi in de oceaan. Je kreeg dus een virtuele onderwater tour waarin je meegenomen werd in de wereld van koraal, schildpadden, exotische vissen en uiteindelijk een haai. Rondom je heen was overal wel iets te zien en je ging je dus meteen in allerlei bochten wringen om alles mee te krijgen. Uiteindelijk werd de haai vijandelijk en veranderde meteen heel de sfeer. Je ging angstiger om je heen kijken om de haai te volgen terwijl de kooi omhoog getakeld werd. Into the Deep gaf dus meteen een goede indruk van wat je van de PlayStation VR kunt verwachten.

Verder waren er nog meerdere games bespeelbaar zoals The London Heists waarin je tijdens een achtervolging je achtervolgers probeerde af te schieten, Headmaster waarin je een voetbal in het goal moest koppen en Battlezone waar je in een tank het gevecht aanging met andere tanks en drones. Maar er was één game die mij persoonlijk heeft weggeblazen: Until Dawn: Blood Rush. Ik ben namelijk totaal geen fan van horror of zombie games, maar in combinatie met de PlayStation VR was het een hele toffe ervaring.

Bij Until Dawn: Blood Rush neem je plaats in een spookhuis karretje en krijg je een ritje door een ECHT spookhuis. In beide handen heb je een move-controller en dit zijn dus je wapens waarmee je punten moet verzamelen door allerlei kisten of andere dingen kapot moet schieten voor punten. Alleen word je op onverwachte momenten belaagd door zombies en banshees die je dus af moet schieten. Dit blijkt alleen nog niet zo heel makkelijk te zijn en je gaat dus helemaal op in de game. Ook voor omstanders kan dit hele leuke beelden opleveren als iemand dit speelt die niet tegen horror games kan.

De PlayStation VR is mij uiteindelijk beter bevallen dan verwacht. Het voelde goed, het speelde goed en het beeld was scherp. Bij de VR worden er ook in-ear oordopjes meegeleverd, maar de bril werkt ook gewoon in combinatie met een headset en deze past perfect over de PlayStation VR heen. De VR zelf heeft bij mij de producttest met een perfecte score doorstaan. Het enige waar ik nu nog benieuwd naar ben is in hoeverre dit leuk blijft. Is dit daadwerkelijk de toekomst in gaming? Of blijft het leuk voor erbij? Daarnaast ben ik dan wel heel erg benieuwd hoe ze dit uitgewerkt krijgen met een racegame of met een wat competitieve en snellere game zoals Call of Duty of Battlefield. Hoe dan ook, we gaan sowieso leuke dingen te zien krijgen door de PlayStation VR.

Over de auteur

Editor & Social Media
Google+

ZillioN2210 a.k.a Bente is al een lange tijd een fanatieke gamer. Als klein kind begonnen op de PS1 en is daarna overgestapt naar de PC om mee te doen met competitie’s van Delta Force: Black Hawk Down en Counter Strike Source. Door vrienden op LAN-party’s is hij in aanraking gekomen met World of Warcraft en heeft dit 7 jaar sinds de bèta gespeeld. In tussentijd bleef hij regelmatig verder gamen op zijn PS2 en is nu inmiddels voor 100% overgestapt naar de PlayStation Console’s. Hij is een grote fan van Assassin’s Creed, RPG’s en Shooters. Dit houd hem bezig in zijn vrije tijd naast zijn studie.

Gerelateerde berichten