Bij de Karel van Mander Academy uit Arnhem is deze week het boek Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland verschenen. Het boek vertelt het verhaal over het ontstaan en het succes van de Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games.

Guerrilla Games uit Amsterdam, eigendom van Sony Computer Entertainment, is de grootste gameontwikkelaar uit Nederland ooit. In het compacte boekje wordt gepoogd een chronologisch verhaal te vertellen over het ontstaan en het succes van Guerrilla Games. Een verhaal dat de lezer voert langs gameklassiekers als Jazz JackrabbitGrachten RacerKillzone en Horizon Zero Dawn.

Vorig jaar publiceerde de Karel van Mander Academy, een organisatie voor het behoud van visueel cultureel erfgoed, het goed ontvangen boek Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018.

Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018 is het eerste complete overzicht van de geschiedenis van games uit Nederland in boekvorm. Van Jazz Jackrabbit tot Killzone en van A2 Racer tot Ridiculous Fishing, alle bekende en minder bekende games uit Nederland komen aan bod. Aan de hand van de games wordt gekeken naar de historische ontwikkeling van de Nederlandse game-industrie, waarin vooral educatieve software de toon heeft gezet.

Tom Lenting, auteur van het boek, vertelt: “Er zijn verschillende degelijke overzichten van de internationale geschiedenis van videogames. In deze internationale overzichten ontbreekt echter aandacht voor games uit Nederland, begrijpelijk gezien de grote wereldmarkt van games en de dominantie van landen als Japan, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de game-industrie. Een overzicht van de gamegeschiedenis van Nederland ontbrak en dit boek beoogt deze lacune in te vullen.”

Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland (ISBN: 978-90-9032882-9) kost € 9,99, Gamegeschiedenis van Nederland 1978- 2018 kost € 19,99 (ISBN: 978-90-9031716-8).

De boeken zijn te bestellen via deze link.