Vraag menigeen in de cosplay community of ze de naam MMMC kennen en ze zullen knikken. Al jarenlang loopt Ronald Boom rond onder de naam “Kireus”, hetzij als deelnemer aan een internationale competitie, hetzij als de jury zelf voor die competities. Natuurlijk maakte dat mij wel benieuwd naar hoe die ontwikkeling is gegaan, dus voor 365Gaming heb ik een aantal vragen gesteld over zijn inmiddels 9 jaar lange cosplay-carrière.

Waarom cosplay?

“Het is ontstaan uit pure nieuwsgierigheid. Is het moeilijk om zelf kleding te maken, hoe werkt dat met die patronen? Van het een kwam uiteindelijk het andere en voordat je het weet sta je een paar jaar later op de Europese podia om mee te doen aan de (inmiddels) mainstream competities.

Het is uitgegroeid naar een enorme multidisciplinaire hobby waarbij je je eigen uitdagingen kan zoeken en de leukste mensen kan ontmoeten van over de hele wereld die allemaal dezelfde interesse hebben.”

Wat was je eerste cosplay en hoe voel je je er nu over?

“Dat was als Light van Death Note naar de eerste Efteling-meet in 2007, en het is nog steeds een van mijn beste cosplays ooit ;).

Gaara van Naruto

Gaara van Naruto

Hoe heb jij cosplays leren maken? (Bijv. naaicursus of tutorials)

“Helemaal zelf eigenlijk. Een naaimachine gebruiken is ook helemaal niet moeilijk, je geeft gas en de naald doet het werk. En Kamui was nog niet bekend toen ik armor maakte voor Hong Gil-Dong, dus het was gewoon wat uitproberen met wonderflex.”

Waar staat MMMC voor? Hoe ben je daar betrokken bij geraakt?

“Haha dat is eigenlijk een geheim! MMMC staat voor de naam die we aan onze cosplay vriendengroep hebben geplakt. Het is een groep met superleuke en getalenteerde mensen die elkaar over de jaren heen enorm hebben versterkt. Misschien omdat we elkaar uitdagen? Of zo veel van elkaar kunnen leren.

Samen hebben we al veel meegemaakt en cosplay is allang niet meer het enige wat ons bindt. Maar zoals je hierboven las is het ooit op een Efteling-meet ontstaan. Uiteindelijk hielden we Maandelijkse Movie Meets, en deden we aan Cosplay, zo is de naam geboren.”

Hoe voelt het om op het podium te staan en je act uit te voeren?

“Vreselijk! Veel mensen weten dat denk ik niet meer, maar rond 2009/2010 jureerde ik eerst op Animecon. Dat was voor de tijd dat ik zelf aan acts meedeed. ‘Maar hoe kan je jureren als je zelf niet weet hoe het is om mee te doen?’ Dus leek het me leuk het eens zelf te ervaren. Daar ontdekte ik al snel dat in stage performance mijn grootste uitdaging ligt. De adrenaline rush is wel verslavend..”

Ronald Boom 2

Wat is de meest bijzondere gebeurtenis die je ooit hebt meegemaakt door cosplay?

“Cosplay heeft me onwijs veel mooie dingen gebracht. Maar een paar steken er wel bovenuit. Toen in 2011 mijn ouders mee waren naar London en daar mijn naam werd geroepen omdat ik als eerste Nederlander ooit in de top 3 stond op een internationaal evenement, dacht ik niet dat het beter zou kunnen. Maar in 2015 mochten we naar CICAF in Hangzhou, waar we non stop werden belaagd door hordes Chinezen. Ik voelde me een filmster.

En hoewel ik mezelf niet als een ‘podium beest’ typeer, was het meedoen aan de ECG in Parijs bijzonder, omdat ik me realiseerde toch wel wat angsten te hebben overwonnen. Als je op de middelbare nog geen presentatie durft te houden voor 30 mensen, maar dan jaren later voor 15.000 mensen in Parijs een show geeft, is het toch een teken dat het goed gaat.”

Heb je advies voor je medecosplayers?

“Ben jezelf en houd het simpel, begin vooral klein! En geef niet op, maar houd het wel leuk! Wees ook niet bang om te experimenteren en hulp te vragen als het niet lukt. Het speciale aan cosplay is dat het voor iedereen om een andere reden leuk is om te doen, dus pak eruit wat het voor jou de moeite waard maakt en steek je energie in positieve dingen!”

Geschreven door Riyani van PRISM.