droogte6

*kruipend door de woestijn* “games… games… ik heb games nodig”.

Het is januari en de hype van de launch en de feestdagen liggen achter ons, het is tijd om fris het jaar te beginnen, wij zijn klaar voor het nieuwe games jaar.

En dan realiseer je je opeens, er komt eigenlijk niets uit. Goed, de indie Don’t Starve is uitgekomen en Outlast komt er aan maar veel gamers hebben die al op de PC gespeeld, verder komt Tomb Raider: Definitive Edition er aan maar veel mensen hebben dat spel al tot in den treure uitgespeeld op de current gen en/of op de PC. Ja, de pinball games waren leuk maar die hebben we ook al eerder gespeeld. Moeten we echt nu tot eind februari wachten op de eerste grote titel en tot maart op de eerste exclusive?

De kans is groot van wel helaas…

droogte1

Het begon zo mooi, zoveel mooie titels die werden aangekondigd en goed, Driveclub en Watch_Dogs werden uitgesteld maar niet al te lang volgens de geruchten. Maar ook die bleken niet waar te zijn. Sony had ons gegarandeerd tenslotte dat er genoeg games zouden komen om een droogte te voorkomen, helaas is het tegendeel waar geworden, tot aan 21 maart zullen wij het doen met een paar “ports” en een “HD Remake” terwijl ondertussen ook nog eens de Ximon app er mee zal gaan stoppen… Het wordt steeds minder lijkt het haast wel.

Is er dan geen hoop meer? Natuurlijk wel want 14 februari komt er een nieuwe Final Fantasy uit voor de current gen, eindelijk weer een RPG om van te genieten. Verder komt er op 14 maart nog een fantastische RPG om van te genieten maar ook voor de current-gen terwijl een paar dagen later ook nog meer current-gen top RPG’ s uitkomen… En de PS4? Die mag even voelen hoe de current gen consoles zich voelen… Overgeslagen! (tot 21 maart dan)

stoffig(niet mijn PS4 trouwens)

Ik heb er al eerder over geschreven, Sony heeft ons een beetje voor het lapje gehouden. De spreekwoordelijke droogte zou namelijk niet plaatsvinden bij de PS4, ze zouden regelmatig nieuwe titels toevoegen aan de line-up om zo de droogte te voorkomen maar daar gaat Sony eigenlijk de mist in. Zij denken namelijk dat Indie games bij alle gamers populair zijn maar dat is eigenlijk maar selectief (en er komen eigenlijk nauwelijks titels aan op dit moment, de waslijst van ontwikkelaars leveren misschien wel na verloop van tijd titels maar het zou handig zijn geweest als ze eerder toegang hadden tot mogelijke specs en dan hadden kunnen beginnen met ontwikkelen). Minecraft werd namelijk populair omdat het gewoon simpel maar doeltreffend is, verder lijkt het voor een groot gedeelte op bijvoorbeeld Lego, lekker bouwen wat je wilt, je fantasie is de grens (soms gaat het wel te ver overigens). Wat Sony vergeet is dat indirect die ontwikkelaar zo groot is geworden dat men nu niet alleen verwacht dat elke titel zo groot zal worden. Voor hetzelfde geld is het namelijk een “one hit wonder”.

Ook zullen veel indie titels maar een beperkt aantal mensen boeien. Nu kan je wel veel van die titels in de Instant Game Collection gooien en roepen dat die titels zo populair zijn maar hoeveel mensen spelen die titels regelmatig? Goed, nu de collectie nog klein is zal dat wel veel gebeuren maar hoeveel mensen zullen volgend jaar die die titels hebben gedownload nog spelen?

Sony heeft hoge verwachtingen gewekt bij de aankondiging en veel beloftes gemaakt maar heeft ze helaas niet waargemaakt.

droogte4

Natuurlijk realiseer ik me dat ik nu erg kritisch klink en weet ik dat de Xbox One hetzelfde probleem heeft maar Microsoft is nog zo slim geweest om niet te roepen dat de beruchte “droogte” niet plaats zou vinden. Want die is nu eenmaal zo goed als onvermijdelijk.

Ik ga in iedergeval mijn dorst maar lessen met een HD Remake deze week, hopelijk zal dat het gevoel van droogte doen vergeten.