Terwijl we rondlopen tijdens de Gamescom wordt ik ineens aangesproken door een bekende van mij. Wat er ook gebeurde, ik moest langskomen om zijn nieuwe game te checken.

Een klein uurtje later zit ik bij My.com om te genieten van het verse fruit,  de verse broodjes en een drankje. Oh ja, we waren hier natuurlijk voor een game, namelijk Ashes of Creation.

Bij de naam Ashes of Creation gaat er geen belletje rinkelen, maar dat heb ik wel vaker tijdens de Gamescom, er is nu eenmaal veel te zien en ook veel onbekends dat aan het publiek wordt getoond.

Als ik eenmaal voor de trailers ben gaan zitten ben ik erg benieuwd naar de game, dit komt met name omdat ik verschillende classes voorbij zie komen met abilities die mij erg doen denken aan Dungeons & Dragons (je weet wel, het meest nerdy spel, waar je veel vrienden voor moet hebben om te kunnen spelen).


Naarmate ik in gesprek ga met de ontwikkelaars blijkt het dat er veel geleend is van deze game, die al decennia meedraait. Alleen is het nog lastig om alles in te vullen in de MMOGPR. Dit komt mede doordat alles in de game verder gaat, ook al ben je niet altijd online.

Dit hoeft niet te beteken dat je uit het niets ineens niet meer leeft, nee, het heeft bijvoorbeeld invloed op de economie, op de aantrekkingskracht van de stad waar je woont en dergelijke.

Zo kan het zijn dat de grondstoffen de ene keer veel waard zijn en goed zijn voor de handel terwijl een maand later je de grondstoffen niet aan de straatstenen kwijt kan. Ook kan het zo zijn dat je begint in een klein dorpje wat binnen no-time een grote centrale hub van de regio is geworden.

Verder zien we dat we geen overload aan shortkeys, maar je kiest een aantal elementen die bij jou passen qua karakter en je hebt een paar secundaire (passieve) abilities. Hierdoor krijg je een personage dat op meerdere vlakken goed uit de voeten kan tijdens verschillende situaties.

Het mooiste zou zijn als je samen met een aantal vrienden online speelt, hierdoor kun je een eigen party beginnen met ieder zijn plus en minpunten. Dat zorgt ervoor dat je nooit in een moeilijke situatie komt en elkaar altijd kan bijstaan waar nodig.

Hoewel deze game nog in verre van af is laat het wel zien dat het hier om een game gaat waarbij de interactieve wereld het verhaal voor jou heen zich ontwikkeld. Je bent onderdeel van de wereld en dit zal hoe dan ook een keer invloed hebben op hoe jij de game beleefd.

Inmiddels zijn ze de servers aan het testen, hopelijk kunnen andere gamers ook snel instappen tijdens de ontwikkelingsfase van de game, dit om een goede nieuwe MMORPG neer te zeten.