Afgelopen dinsdag was het zo ver. Eindelijk kon ik aan de slag gaan met Metro Exodus die toch wel als één van de betere games van de Gamescom 2018 te boek staat.

Terwijl we nu nog veilig voor een deur staan te wachten, weten we dat het er straks heel erg anders uit gaat zien. We stappen in de wereld van Metro: Exodus, en die wereld gaat je niet in je koude kleren zitten.

Al glurend door een klein raampje proberen we een glimp op te vangen van wat we mogen verwachten, maar helaas zien we een 15-tal high-end PC’s staan met alleen maar het hoofdmenu van de game. Afwachten dus!

Eerst nog een korte uitleg over hoe de controls werken. Dan is het nu eindelijk zover!

We krijgen een intro te zien waarbij we worden gereanimeerd en ons word verzocht om snel weg te komen van de plek waar we liggen. Terwijl we opstaan gaan we aan de slag met het verkennen en ontdekken van de game.

We beginnen met het zoeken naar wapens en natuurlijk moeten we zorgen dat we onszelf kunnen healen voor het geval het mis gaat en we het afleggen tegen de vele enemies die zich verschuilen in de huizen. Het is niet zozeer de vraag of het mis gaat, maar wanneer het mis gaat.

Terwijl we ons langzaamaan een weg banen in de omgeving merken we dat we niet alleen zijn. Als eerste komen we een aantal mensen tegen die hetzelfde pad hebben geprobeerd te bewandelen, maar helaas hebben ze het (op één na) niet kunnen navertellen.

Naast een paar kleine clipping issues ziet de game er nu al prachtig uit, terwijl de game pas eind Q1 2019 uitkomt. Het kan dus alleen nog maar beter worden!

Het grote verschil zit hem niet zozeer in het feit dat deze game veel actie bevat, maar de manier waarop je de game moet benaderen. Dit is eerder een tactical-espionage game dan een simpele shooter.

Guns blazing de game instappen komt je op verschillende manieren duur te staan; 1: je bent weinig ammi in deze game, 2: er zijn te veel enemies om te killen, 3: de enemies weten goed hoe ze moeten schuilen en hun moment afwachten.
Met andere woorden, als je deze combi ziet in een game, dan zijn er een aantal dingen al zeker. Je zult veel tijd doorbrengen met plannen van een aanval, je gaat elke steen omkeren om te kijken of er iets te vinden is en waarschijnlijk zullen er ook aardig wat frustrerende momenten in de game zitten omdat het gewoon niet even gaat zoals jij wilt.

Hoe je deze game dan ook wilt spelen, het is niet een simpele shooter die je makkelijk doorloopt. Je moet alles in de gaten houden. Terwijl je dat aan het doen bent, vergeet dan ook niet te genieten van de prachtige post -apocalyptische wereld waarin jij je bevind.