Wij als fervente spelers van Minecraft houden natuurlijk ook alle filmpjes, aankondigingen en specials in de gaten. Wisten jullie bijvoorbeeld dat er al vijf keer een Mine(craft)Con is gehouden?Om eerlijk te zijn wist ik er ook niet van. Maar ik heb afgelopen weekend naar de stream van dit evenement gekeken en wilde jullie op de hoogte brengen van alle leuke dingen die Mojang van plan is om te ontwikkelen.

minecon2015

Maar eerst even kort een stukje geschiedenis van de MineCon evenementen.

MinecraftCon 2010 was een spontane bijeenkomst van Minecraft fans op 31 augustus 2010 in Bellevue, Washington. Het werd georganiseerd door Notch nadat veel fans zich hadden geuit in een blog post. Hij vroeg hulp van de community om dit te organiseren. Terwijl Notch het evenement had bestempeld als “Minecraftcon 2010”, is het eigenlijk een verkeerde benaming. Dit  omdat het geen een formele bijeenkomst was. Toch was alles van het evenement terug te vinden, van foto’s, tot filmpjes en zelfs complete verhalen van de panels. Er waren meer dan vijftig mensen voor het evenement gekomen, sommige zelfs in een full body Creeper kostuum.

MineCon 2011 werd gehouden in Mandalay Bay, Las Vegas, Nevada op 18 november 2011, wat samen viel met de officiële release van het spel. Deze MineCon kenmerkte vele spannende evenementen, waaronder de officiële release van Minecraft, keynote speeches van de leden van de Minecraft gemeenschap, bouw wedstrijden, breakout klassen met verschillende Minecraft onderwerpen, Cosplay wedstrijden, exposities en herdenking merchandise. Er waren 4.500 aanwezigen op MineCon 2011, variërend van pasgeborenen tot 105 jaar oud en afkomstig uit 24 landen. Er werden verschillende kleine feestjes georganiseerd tijdens het evenement waaronder het Kickoff feest en het Into the Nether feest.

Tickets gingen in de verkoop in begin augustus 2011, 99 dagen voor de start van de conferentie op 18 november. De vroege vogel prijs was $99. Daarna is de prijs tot $139 gestegen. Echter waren op 28 oktober alle tickets al uitverkocht. De eerste 500 ticket kopers werden in de grabbelton gestopt om zo “The Ultimate Fan Experience” ontvangen. De winnaar won een betaalde hotelkamer in Mandalay Bay Hotel en Casino, VIP-zitplaatsen voor keynotes en presentaties, en een maaltijd met de Mojang team. Notch kondigde aan dat de deelnemers van MineCon 2011 een exclusieve cape zouden ontvangen. De cape werd gegeven aan alle aanwezigen op 10-11 oktober.

MineCon 2012 werd gehouden in Disneyland Parijs op 24 en 25 november. De conventie werd bijgewoond door 4.500 mensen. Tijdens dit evenement werd “The Redstone update” aangekondigd door het Minecraft ontwikkelings team. En voor het eerst werd de gehele conventie, officieel gestreamd door GameSpot, die later een deel van de inhoud publiceerde op hun YouTube-kanaal. Net als bij het voorgaande jaar, ontvingen de deelnemers van MineCon 2012 een exclusieve cape.

MineCon 2013 werd gehouden in Orlando, Florida van 2-3 november. Na veel mysterie, werd het officieel bevestigd door Mojang dat MineCon 2013 zou worden gehost in het Orange County Convention Center (OCCC). Dit evenement werd voor het eerst gedacht aan een leeftijdsbeperking. Mojang had het evenement oorspronkelijk bedoeld voor 17 jaar en ouder, maar na verder onderzoek en aandacht, hebben zij dit verlaagd tot 14 jaar (13 en onder begeleiding met een volwassene). Vroeg op 31 juli Mojang bevestigd dat tickets zou beginnen gaan op de verkoop later die dag. Deze tickets werden gezegd te zijn vrijgegeven in batches van 3, elke verkoop van 2.500 tickets en voor $ 150 per stuk. (7.500 tickets in totaal). Dit systeem is bedoeld om mensen die naar school kunnen hebben, of een baan een kans om tickets te geven. Ook dit jaar kregen de bezoekers van MineCon weer een exclusieve Cape. De capes werden verstuurd via e-mail met de boodschap: “Een populair onderdeel van naar MINECON is dat je krijgt een in-game cape voor je karakter om iedereen te laten zien online dat je er was.

MineCon 2015 is afgelopen weekend 4-5 juli gehouden in Londen, Engeland. Omdat Mojang druk bezig was met de ontwikkeling van de nieuwste versie van Minecraft, 1.8. waren de nieuwsupdates voor de volgende MineCon waren stilletjes in de wacht gezet. 5 maanden na MineCon 2013 werd het duidelijk dat er geen MineCon 2014 zou komen maar dan het evenement in de lente van 2015 zou worden gehouden. Op 18 maart 2015 kondigde Mojang aan dat tickets in verkoop zouden gaan op vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart. De tickets werden uitgebracht in twee partijen, elk van 5.000 tickets voor £129 ($190 USD). Ook de bezoekers van deze MineCon hebben weer een exclusieve cape gehad.


Maar wat is er nou eigenlijk allemaal verteld tijdens deze MineCon? Ik heb vele panels gevolgd en ik kan je vertellen dat ze veel leuke dingen in de planning hebben staan.

Zo komt er een Minecraft Story mode. Dit wordt een adventure game, gemaakt door Telltale Games, in een Minecraft wereld. Het is een serie bestaande uit 5 delen die je zal nemen door de Nether, de Farands, naar de End, en nog veel verder! Spelers zullen de controle hebben over Jesse. Jesse en zijn groep van vrienden vereren in deze game de legendarische Order of the Stone. (dit zijn vier avonturiers die een Ender Dragon hebben verslagen.) Ze willen het liefst dat doen wat de Orde het beste kan. Zo zijn ze het beste in de vier classes: Warrior, Redstone Engineer, Griefer en Architect. Op EnderCon, ontdekken Jesse en zijn vrienden dat er iets mis is … iets vreselijks. De schrikking is ontketend, en moeten ze op een reis om naar The Order of the Stone op zoek te gaan, als ze zijn hun wereld te redden van de vergetelheid.

Maar is er een demonstratie geweest van een story mode in Minecraft zelf. Ze lieten bijvoorbeeld zien dat er quests waren in London waarbij je in de Big Ben moest zijn, een Bus sign moest terug vinden in the Thames of zelf de motor van het Millenium rad moet maken. Er zijn dus vele nieuwe dingen in de ontwikkeling.

In het begin kom je in het politie bureau waar je je hulp aan biedt. Als je een stukje rondsnuffelt in het bureau zie je bijvoorbeeld pistolen in een kist en een grapplehook. Ook zijn er nieuwe red stone motoren, tandwielen en zelf koffie in het spel. Spannend dus!

MineCon 2015 is gestreamd met de hulp van Twitch en Youtube. Op Twitch kun je alle panels en bijeenkomsten terug zien op de volgende pagina.

Ik heb er van genoten en ik kan niet wachten tot alle nieuwe dingen in het spel uitkomen!