Microsoft gaat het voor wetenschappers mogelijk maken om experimenten met kunstmatige intelligentie uit te voeren in zijn game Minecraft. Via een nieuw softwareplatform wordt het voor onderzoekers mogelijk om relatief gemakkelijk robots in te zetten in Minecraft.

De game geeft spelers de controle over een open wereld, waarin zij kunnen graven, bouwen en vechten. Omdat er veel verschillende opties en weinig beperkingen zijn, kan de wereld ook een interessante leeromgeving voor kunstmatige intelligentie (AI) zijn.

“Mensen bouwen geweldige structuren die bijzondere dingen kunnen in Minecraft, en dit zal het voor onderzoekers mogelijk maken om taken te bedenken die AI-technologie over zijn huidige limieten kan strekken”, zegt Katja Hofmann, leider van het Britse onderzoekslab van Microsoft, tegen de BBC.

“Onderzoekers zouden bijvoorbeeld een taak kunnen ontwerpen met lava, dat erg gevaarlijk is voor de speler, en dan zien hoe snel de software kan leren om de omgeving te interpreteren.”

De experimenten binnen Minecraft moeten uiteindelijk een opmars vormen naar toepassingen in de robotica. In eerste instantie vormt Minecraft “een veiligere omgeving” om zelflerende robots te testen.