De stad Lorwich is in duisternis gehuld, Vanuit alle hoeken en gaten komen monsters die het op jouw hebben voorzien. Je rent snel naar de enige plek die je bescherming bied. Met een kloppend hart en volledig buiten adem check je jouw wapens, maar dan….

Achter je klinkt een zware rochelende adem. Je draait je om en daar in het schijnsel van je zaklamp staat een wezen die alleen maar in nachtmerries kunnen voorkomen. Je schiet je volledige voorraad kogels in zijn lijf maar dat blijkt niet genoeg en twee seconden later kijk je vol verbazing naar een scherm met statistieken van je eerste ondergang in Alone in the Dark: Illumination.

Alone in the dark

Zo begon onze eerste spel sessie met deze klassieker. Maar laten we even een stuk terug gaan in de tijd want Alone in the Dark gaat al een tijdje mee. Ik neem je mee naar 1982 toen Alone in the Dark verscheen op het witte doek. Deze horror film die gebaseerd was op een boek van H.P. Lovecraft maakte wel wat los bij het publiek en daarom besloot Infogrames in 1992 er een game op te inspireren. Alone in the Dark was geboren.

Na vier delen te hebben uitgebracht verscheen Atari op het toneel om mee te werken aan het vijfde deel. En ja dit jaar mogen we aan de slag met al weer het zesde deel.

Voor deze Preview konden we maar een beperkt deel spelen maar het was wel genoeg om een indruk te krijgen. We kruipen in de huid van Hunter die probeert de met monster vergeven gebieden weer veilig te maken. De Campagne die wij konden spelen was The mines of Lorwich met daarin 4 verschillende locaties om uit te kiezen.

We begonnen bij de eerste locatie waar we uit op een station belanden bij een kleine mijnstad. We hebben 2 pistolen en een flinke gun om ons te verdedigen en ook een zaklamp om nog iets te zien in deze donkere duistere omgeving. Al snel komen we in contact met de monsterlijke wezens die ons het leven zuur willen maken. En ja dat lukt ze behoorlijk goed want al snel komen we er achter dat een paar kogels deze wezens niet tegen houden. Al snel zijn we door onze ammo heen en blijkt het vrij lastig te zijn om nieuwe ammo op te pikken terwijl deze toch op veel plekken liggen. Wanneer we dan stof happen en kijken naar de statistieken zien we wel dat we een leveltje gestegen zijn.

Helaas is het in deze beperkte versie nog niet mogelijk om onze character aan te passen dus checken we de volgende locatie. De strekking van deze locaties zijn redelijk het zelfde. Donker, duister, veel hoekjes en gaten. Het verschil zit hem er vooral in dat bij de eerste locatie we nog boven de grond zijn met veel gebouwen en we in andere locaties ver onder de grond in verlaten mijnen.

Iets dat heel belangrijk is bij dit soort horror survival games is de sfeer. De geluiden en de setting doen veel meer in dit soort games dan gelikte plaatjes en dat zit ook helemaal goed. De geluids effecten ontnemen echt je adem. Vooral wanneer je een goede headset opzet en echt opgaat in de game. Ook de locaties zijn goed gekozen en weergegeven. Door deze dingen goed te doen konden we al snel door de toch wat mindere graphics heen kijken. En daarmee bedoel ik niet dat het er slecht uitziet want dat is zeker niet zo. Eerder een tikkeltje gedateerd.

Een ander ding wat minstens net zo belangrijk is bij dit soort games is de besturing en de interface. Wanneer je opeens een horde monsters om je heen hebt wil je snel kunnen zien hoe veel health en kogels je nog hebt en wil je ook geen vervelende camera fails of lastige besturingen hebben. Wat betreft de interface valt er niet te klagen. Alles dat je moet weten staat duidelijk in je beeld en de controls zijn eenvoudig. Helaas vond ik de controls nu nog niet erg lekker aanvoelen. En ook de camera liep niet altijd even lekker mee. Maar aangezien we het over een beperkte vroege build hebben is het natuurlijk goed mogelijk dat dit bij release gefixed is.

Is Survival horror je ding, heb je engelen geduld, houd je van een stevig potje co-op en beschik je over een redelijke game pc dan moet je deze titel zeker in de gaten houden. Maar eerlijk is eerlijk. Er is veel concurrentie op dit genre dus vergeet daar ook niet naar te kijken.