Oktober vorig jaar hebben we de Lenovo Yoga Tab 3 Pro onder de loep genomen, deze Yoga had als speciale feature de ingebouwde beamer en de Yoga Book die we deze keer hebben getest brengt je creatieve talent naar boven. 

De Yoga reeks van Lenovo wordt gepresenteerd als 2-in-1-laptop met tablet functies, maar ik wil hem toch liever beoordelen als tablet met extra functies. Want ook al heeft de Yoga Book een keyboard en trackpad, met 10,1 inch heb je automatisch een kleiner bereik en in mijn beleving is het dan geen laptop. Maar dat is mijn mening, de Ipad, Windows Surface etc, voor mij zijn het allemaal veredelde tablets ;).

Als je eenmaal de doos hebt geopend en de Yoga Book in je hand neemt dan voelt hij niet alleen dun & licht maar ook erg solide aan. Instinctief open je hem als boek en dan valt het keyboard direct op….of beter gezegd…juist het ontbreken van een fysiek keyboard. De Yoga Book heeft namelijk een futuristisch Halo keyboard dat oplicht als je het aanzet.

Het is misschien even wennen, helemaal de trackpad (aangezien die iets aan de kleine kant is), maar het keyboard reageert net als een fysiek keyboard als je eenmaal gewend bent aan de aanraaktoetsen. En nadat je het geluid en trillen van het keyboard uit hebt gezet, want dat voelde erg vervelend bij elke aanraking van het keyboard.

Wat de Yoga Book nog meer uniek maakt is dat je naast de standaard functies ook echt creatief los kunt gaan. Hiervoor kun je 2 methodes kiezen, de Real Pen kun je namelijk als digitale pen gebruiken maar ook vullen met echte inktvullingen zodat je op papier kunt tekenen. Er wordt een houder met papier meegeleverd maar die zal waarschijnlijk snel op zijn als je eenmaal los gaat.Gelukkig kun je naast de speciale navulling voor de houder ook eigen papier gebruiken want anders wordt het een dure aangelegenheid (EUR 15,- per navulling). Wel adviseer ik om gaatjes in je gewone papier te prikken zodat je wel de houder kunt gebruiken. Deze houder klemt (magnetisch) op het  keyboard en zo kun je het papier fixeren als je tekent….wel zo makkelijk.

De inktvullingen kosten ook EUR 15,- per navulling (set van 3) maar gelukkig kun je ook zonder papier en houder tekenen. Dan moet je de inktvulling inwisselen zodat je Real Pen weer een gewone digitale pen wordt. Mooie van de pen is dat je hem niet hoeft te laden zoals bij veel andere pennen wel het geval is. Met een drukgevoeligheid van 2048 niveaus werkt het tekenen & schrijven op de Yoga Book ook erg fijn.

Natuurlijk is deze functie niet alleen fijn bij tekenen, ook bv bij het maken van aantekeningen tijdens een meeting is het fijn dat deze aantekeningen direct digitaal beschikbaar zijn.

Door de speciale horlogeband-scharnieren van Lenovo kun je ook de Yoga Book op verschillende standen zetten en gebruiken. Helemaal doorklappen zodat je hem als een gewone tablet vasthebt, neerzetten op de tafel om films in HD te streamen of in de gewone laptop-stand op schoot of bureau.

Alle standen staan stabiel zelfs als je het continu aanpast, er komt geen ongewenste speling. Voor mij is dit een pluspunt, daar waar veel andere producten mij vaak gaan irriteren omdat scharnieren regelmatig lam worden. Ook kun je de Yoga Book aan je TV of beeldscherm hangen met de micro-HDMI poort als je een groter scherm wenst.

De batterijduur bij gewoon gebruik is een kleine 13/14 uur en daarmee kun je dus een hele werkdag prima ermee aan de slag gaan. Voor een avondje series bingen kunnen we wat minder lang gebruik maken van de Yoga Book, maar met een kleine 6 uur is dit nog steeds een prima score.

De Yoga Book wordt geleverd in Android en Windows versie, in verschillende uitvoeringen (goud, grijs & zwart). Met 2 verschillende prijskaartjes die misschien wel iets hoger liggen dan andere tablets, maar wel met veel extra functionaliteit (Android EUR 499,- & Windows EUR 599,-). Zoals Lenovo zelf aangeeft:

Yoga Book: voor tekenaars die soms schrijven en schrijvers die soms tekenen.

En deze slogan past precies bij de sterkte kanten van de Yoga Book. Je doet het product tekort om te zeggen dat het alleen een tablet is, maar ook als je hem alleen zou gebruiken voor de tekenfunctionaliteit. Hier zie ik dan ook echt de 2-in-1 functionaliteit in.

Review - Lenovo Yoga Book
Verdict8.2
+ punten
  • Super dun & licht
  • Tekenfunctionaliteit
  • Halo keyboard
- punten
  • Trackpad te klein
  • Navullingen pen & papier te duur
8.2Verdict