Normaal reviewen Jack en Roberto de hardware, maar ik was zo enorm hyper toen de Revolution Pro Controller van Nacon binnenkwam dat ik hem eigenlijk meteen al wilde afpakken ;). Helaas was mijn overredingskracht niet genoeg om Jack te overtuigen het nieuwe speeltje over te dragen, al helemaal niet toen hij de verpakking opende en prettig verrast was met de inhoud.

Niet alleen de verpakking was high-end, ook de speciale pouch voor de controller met bijpassend poetsdoekje….die je in speciaal compartiment in je pouch kon opbergen (vakje had zelfs een rits, details for the freaks 😉 ). Dat zijn voor mij de kersen op de taart en het zegt vaak veel over de rest van de kwaliteit. Nu moet ik wel zeggen, als je rond de EUR 110,- betaald voor een controller, dan is het ook wel een must om dit soort perfectie met details na te streven, anders voelt het ook niet goed. De afwerking van de controller heeft voor mij ook echt de klasse die je mag verwachten bij dit prijskaartje. De kwaliteit van de coating (antislip bij transpiratie), subtiele verwerking van het logo in de rechte thumbstick, gegraveerde PS tekens in de toetsen, het is echt tot in de details een plaatje!Maar genoeg daarover, terug naar de functionaliteit. Wat meteen opvalt bij met unboxen van dit soort maatwerk controllers is dat ze, in tegenstelling tot de meeste gewone controllers, bedraad zijn. Nu zullen vele pro-gamers hier ook de voorkeur aangeven i.v.m. de input-lag, maar tegenwoordig wil de mainstream gamer alles draadloos en neemt de input-lag voor lief. Helemaal als ze voor een andere reden een Pro Controller willen gebruiken (bv de macro instellingen).

De 5-pins connectors is eenvoudig los te schroeven en op te bergen los waardoor de kabel minder kans heeft op kabelbreuk tijdens transport. Daarnaast is de kabel zelf van hoge kwaliteit en heeft ook een geweven coating waardoor de kabel minder kans heeft op beschadiging.Wat verder nog meer opvalt zijn de 3 x 2 sets van gewichten (2 x 10gr, 2 x 14gr & 2 x 17gr). Deze kunnen met de bijgeleverde “sleutel” in de handvaten van de controller worden geplaatst. Hierdoor kun je het gewicht van de controller bepalen, een grote meerwaarde en is in mijn optiek ook noodzakelijk voor het echte finetunen van een pro-controller. Want, ook al kun je alles instellen qua programmeerbare toetsen/knoppen/triggers/buttons etc, als de controller niet fijn in de hand ligt, dan ga je hem niet gebruiken.

En daarmee komen we bij de reden waarom ik deze controller toch heb gekregen om te reviewen, Jack kon niet wennen aan hoe de controller in zijn hand lag. De ruimte vlak voor de triggers was voor hem te nauw/kort/beperkt. Hij werd er bijna nerveus van dat hij zijn handen niet “goed” kon neerleggen en hij wist niet hoe snel hij de controller aan mij moest geven, lucky me ;).

Nu heb ik ook niet echt kleine handjes hoor, maar blijkbaar hou ik mijn handen/vingers anders bij het gamen, want voor mij lag de controller direct hemels in mijn handen. Met de 4 zwaarste gewichten erbij en de thumbstick layout van de Xbox kon mijn geluk niet op, nou ja….tot ik de triggers wilde gebruiken. Deze staan namelijk te hoog, waardoor ik echt mijn wijsvinger moest strekken om de triggers te gebruiken. Nu was dit voor mij een kwestie van wennen, maar ook dit valt of staat bij persoonlijk voorkeur. Net als de 8-way d-pad, voor de één is dit een meerwaarde, voor de andere irritant.

De ligging van de controller was voor mij dermate plezierig dat ik kon “wennen” aan de iets minder prettige stand van de triggers. Met daarbij de bonus van de Xbox thumbstick layout maakt het voor mij een echte winnaar voor de PS4 als het gaat om gevoel en gebruik van de standaard controller functies…maar een controller als deze koop je normaal gesproken juist voor de additionele programmeerbare functies, dus, hoe staat het daarmee?

Nou, je kunt naar hartelust aan de slag met het programmeren van de functionaliteit. Er zijn 4 actieve profielen die je kunt personaliseren, dus hierdoor kun je zowel voor bv een shooter en een fighter een eigen profiel maken. Als groot voordeel is dat Nacon je ook alvast een aantal profielen geeft om mee te beginnen, zo ook een Streetfighter profiel. Hiermee kun je alvast kennis maken met de macro’s. De macro’s zijn eigenlijk het enige lastigste in deze software om in te stellen, de rest is redelijk basic imho.

Je rechter thumbstick, de triggers, de functietoetsen en de macro’s, elk hebben een eigen menu onderdeel en geven daarna een hoeveelheid aan mogelijkheden. Hiermee kun je o.a. de gevoeligheid instellen van de thumbstick en je triggers, iets dat echt een enorme meerwaarde heeft als het aankomt op een pro-controller. Ik moet bekennen dat ik de skills lack om echt wist te halen bij het finetunen van deze waardes, mijn k/d ratio blijft 0,000001, maar de pro gamers onder ons weten hoe klein het verschil soms kan zijn.

De macrotoetsen daarentegen zijn wel erg welkom, helemaal als je van fighters houdt en niet zo snel de combo’s weet te doen. Ik moet er wel bij zeggen dat het natuurlijk niet Oldskool is als je met een macro een combo uitvoert, en misschien geeft het minder voldoening om zo te winnen, maar voor mij: Hadouken! Bring it on!

De 4 profielen zijn via de knoppen achterop de controller te bedienen, net als de 4 macro toetsen. Deze liggen prettig in bereik en zijn eenvoudig te bedienen zonder te vaak onbedoeld in te drukken. Als je geen gebruik wenst te maken van de profielen functionaliteit, dan kun je deze met een knop uitschakelen. Ook deze knop zal niet zomaar per ongeluk worden aangezet (gezien de ligging en omdat het een schuifknopje is). Dit is voor de casual gamer die slechts af en toe de pro functionaliteit gebruikt natuurlijk erg prettig.

Is er dan niet veel aan te merken op de Nacon Revolution Pro Controller? Nou, voor mij dus de hoek van de triggers eigenlijk alleen. En geen opmerking, maar meer een gebrek aan meerwaarde als het gaat om de functionaliteit. Want gezien mijn playstyle is er geen noodzaak tot al deze extra functionaliteit, waar je logischerwijs wel voor moet betalen. Ik val daarom net iets uit de doelgroep, maar dat maakt mijn oordeel en niet veel lager door.

Dat de controller geen extra functionaliteit heeft om toch draadloos te gebruiken zie ik persoonlijk niet als een enorm kritiekpunt, de doelgroep die het echt voor het pro-gamer gebruikt zal meer waarde hechten aan mindere input-lag dan de kabel….maar voor de totale range gamers die toch best wel een programmeerbare controller wensen zal dit toch wel een reden zijn om deze Nacon Revolution Pro Controller niet aan te schaffen. Misschien dat er een exacte versie uit komt met net iets minder functionaliteit, wel draadloos als optie en een prijskaartje rond de EUR 75,- de Nacon Revolution Semi-Pro Controller, want ik geloof dat hier best wel markt voor is. De beoordeling van de controller heb ik daarom wel gedaan met in achtname van de doelgroep als pro-gamers.

Conclusie: prachtige controller met extreem veel programmeerbare functionaliteit, ergonomisch en gebruiksvriendelijk, luxe afwerking MAAR echt totaal afhankelijk per persoon of deze controller jouw ideale controller is. Net als bij headsets is het toch echt een kwestie van eerst voelen of het “past”. Want nogmaals, het kan nog zo perfect zijn qua functionaliteit, als het niet lekker in de hand ligt, dan zal het nooit optimaal werken.

Voor mij persoonlijk staat ie met stip op nummer 1 voor de PS4, maar ik als Xbox gamer had al direct een voorkeur toen ik de thumbstick layout zag, en het positieve gevoel is toegenomen tijdens het gebruik. Maar ik kan al direct +10 gamers aanwijzen die dit gevoel niet zullen delen (eentje zit nu aan het bureau naast mij), het is en blijft persoonlijk.

Ben je op zoek naar een programmeerbare controller voor de PS4, neem de Nacon Revolution Pro Controller dan zeker in overweging, kijk waar je hem mogelijk kunt testen qua ligging en ik hoop dat hij je dan net zo blij verrast als ik was. Qua prijs/kwaliteit verhouding is het echt een aanrader!

Review - Nacon Revolution Pro Controller
Verdict9
+ punten
  • Thumbstick layout, ergonomische vorm
  • Extreem grote functionaliteit
  • Duurzame afwerking, erg goede prijs/kwaliteit
- punten
  • Controller ligt niet bij iedereen fijn, persoonlijk
  • Hoek triggers te hoog
  • Geen functie om ook draadloos te gebruiken tijdens casual sessie
9Verdict

Over de auteur

Chief Editor & Webmaster

Monique a.k.a. Weerwolff is een echte XboxMamma.... Al jaren actief op de Xbox. Begonnen op de oude consoles net als menig ander gamer; de NES, Atari, Commodore 64 en daarna jaren genoten op de PC met games als Myst, The 7th Guest, The Beast Within, King Quest, en Leisure Suit Larry. Toen de carrière om de hoek kwam kijken heeft ze het gamen even "in de steek gelaten” en heeft met Halo2 het gamen pas weer opgepakt. Inmiddels staan/liggen er een Xbox One, Xbox 360, Xbox, PS4, PS3, PS2, PS1, Wii U, Vita & 2DS...maar natuurlijk ook een NES, SNES, N64, Megadrive I & II, Gamecube , Dreamcast, Atari 2600, Commodore 64, Gamegear, Lynx & alle types van de Gameboy.