Wat een week hebben we achter de rug zeg. En ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. De Gamescom blijft toch altijd iets speciaals hebben. Helemaal wanneer je dan in goed gezelschap de hele week lekker aan de bak kan gaan. Om nou een enorme stroom aan losse berichten te voorkomen heb ik besloten naast een paar losse, uitgebreidere artikelen deze column te schrijven om mijn ervaring met jullie te delen. En ik kan al verklappen dat er meer dan genoeg toffe verrassingen te vinden waren deze week.

En laat mij dan meteen met de deur in huis vallen, en te beginnen met een Nvidia event waar we lekker aan de slag mochten met diverse games om de RTX technologie te testen. Wellicht dat Jack hier nog wel wat dieper op in gaat, maar voor mij persoonlijk sprong Minecraft er daar enorm tussen uit. Na inmiddels duizenden uren samen met mijn gezin in deze game te hebben door gebracht was het voor mij echt een verbluffende openbaring wat RTX kan met deze game.

Wellicht handig om eerst even uit te leggen wat RTX precies is. RTX staat voor Raytracing en houd kort door de bocht in dat licht stralen zich op een realistische manier gedragen in een game. Hierdoor komen schaduwen, spiegelingen en diepte veel beter tot zijn recht. Alsof je een film aan het kijken bent zeg maar. Ondanks dat de we onder andere Watchdogs Legion en diverse andere games konden checken met deze tech sprong minecraft er voor mij toch echt uit. Vooral door het enorme contrast. Om het iets duidelijker te maken heb ik hier wat gameplay beelden van mijn sessie waarbij ik regelmatig van het origineel naar RTX overschakel.

Nou ontmoeten we natuurlijk tijdens zo’n week enorm veel nieuwe leuke en enthousiaste mensen, maar de verrassing komt vaak uit een hoek die je niet verwacht. Zo liepen we een beetje tussen diverse indie games te struinen en kwamen we bij een RPG die een beetje een Dark Souls achtig gevoel gaf. Net toen we al weer verder wouden lopen kwam de developer er aan en begon vol passie over deze game te vertellen.

Ik heb het dan over LostHero! Een game waarbij je in eerste instantie het gevoel krijgt dat er al honderden van zijn, maar wanneer je dan het verhaal en de achtergronden achter de game hoort je zo verrast bent dat je opeens een half uur verder bent. Ik ga bewust niet al te veel over deze game vertellen omdat ik denk dat we hier in de toekomst zeker nog op terug gaan komen. Wel kan ik je vertellen dat hij inmiddels wel op mijn radar staat! Check anders gerust even deze trailer met hele ruwe pre-alpha beelden.

Een plek waar ik altijd graag even langs ga tijdens de Gamescom is Nintendo! Voor mij bestond er vroeger eigenlijk niks anders dan Nintendo en PC. Inmiddels speel ik al jaren op elk platform maar blijf toch een zwak hebben voor Nintendo. We konden hier lekker aan de slag met bijvoorbeeld Zelda – Link’s Awakening, Luigi’s Mansion 3, Pokémon Sword & Shield, Dragon Quest 11, The Witcher en ga zo maar door. Voor mij Sprong Zelda er echt met kop een schouder boven uit. Deze game voelt zo lekker aan en ziet er zo mooi fris uit. Voor mij was het dan ook voor de hand liggend om de vraag te stellen of Nintendo dit met meer klassiekers gaat doen. Helaas kreeg ik geen antwoord op deze vraag.

Maar dat zou toch wel echt een wens zijn zeg, Alle klassiekers van bijvoorbeeld de gameboy en de 8-bit op de switch die een net zo fantastische re-make krijgen. En ander ding was toch wel The Witcher. Want deze game is toch verbluffend goed te spelen op de Switch en ziet er ook zeker niet slecht uit. Dit moet toch ook deuren openen om bijvoorbeeld een Red dead Redemption en een Fallout 3 naar de switch te krijgen. En zo kunnen we dan denk ik nog wel meer games bedenken die we best wel vanuit onze luie tuinstoel op de Switch willen spelen.

Uiteraard gingen we ook even buurten bij Wargaming. Hier ging het mij persoonlijk vooral om Caliber maar toen ik Pagan Online zag was ik meteen verkocht. Maar laat me eerst met Caliber beginnen. Deze tactical third person, free to play shooter is toch wel erg tof hoor. Nu ben ik niet echt goed in dit soort games maar na even gespeeld te hebben voelde dit toch wel erg lekker aan. In deze game moet je met een team van 4 man zien te overleven. Je kiest de klasse die het best bij je past en ieder team van vier moet dus ook gevuld zijn met van elke klasse één persoon. Wat ziet deze game er lekker uit en wat ikzelf heel erg prettig vond is dat de nadruk vooral ligt op het tactische deel. Het shooter deel zal voor echte shooter fans misschien wat traag aanvoelen maar ik ben er in elk geval erg enthousiast over.

En dan Pagan Online. Ik kreeg een demonstratie van de Release versie en werd er zo enthousiast van dat ik inmiddels al zelf volle bak aan het spelen ben. Overigens konden jullie van deze game al een Preview bij ons lezen. Deze game is gewoon al beschikbaar via Steam en zodra ik er de tijd voor kan vinden zal ik hier nog op terug komen met een review.

Een andere game waar ik erg nieuwsgierig naar was is The Outer Worlds. En ik kon dan ook meteen een aantal vliegen in één klap slaan. Bij Private Division kreeg ik namelijk een presentatie van meerdere games waaronder deze titel. Het volledige verslag hiervan konden jullie al lezen op onze site. Ik hoopte dat ik iets meer te weten kon komen van deze game en vooral eigenlijk even een hands-on had kunnen doen maar wat ik in de presentatie heb gezien maakte me in ieder geval nog enthousiaster. En andere game tijdens deze presentatie was Ancestors: The humankind Odyssey en hier zal snel een review van volgen bij ons!

Ik heb het gevoel dat ik nog wel uren door kan tikken met alles wat ik gezien en beleefd heb, maar dat ga ik uiteraard niet doen. Veel games stonden al op onze radar en een aantal nieuwe zijn er bij gekomen. Ik wil het nog wel even hebben over Mount & Blade 2 Bannerlord, Grid, Last Oasis en Stranded Sails.

En laat ik dan met de eerste beginnen. Ik heb ooit een poging gedaan namelijk om Mount & Blade te spelen. Maar ik kon er toen niet lekker in komen al zag ik wel meteen dat dit echt wel een erg toffe game was. Nu met dit nieuwe deel moest ik het dan ook even checken en spelen. En ik moet zeggen dat ik deels erg verrast was. Ik kwam er namelijk tijdens een half uur spelen meteen lekker in en had ook erg veel zin om door te spelen. Wel moet ik eerlijk zeggen dat de game me grafisch wel wat tegen viel. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe deze game er uiteindelijk uit zal gaan zien bij release.

En dan Grid, Ik wou dat ik hier een heleboel over kon zeggen maar verder dan een Hands-on zonder uitleg is het helaas niet gekomen. De game voelde in ieder geval wel heel erg als Grid en Shift aan en zag er ook best wel heel aardig uit. Ik had alleen graag wat verder de diepte in gewild om er achter te komen of de game niet te arcade achtig zal gaan worden. Helaas dus nog even afwachten.

Last Oasis is voor mij ook wel een dingetje hoor. Wat een game is dat zeg. Ik weet niet of jullie dat kennen dat je een game ontdekt waar je zo enthousiast over bent dat je het wel van de daken af wilt roepen. Ik heb dit al met een aantal kickstart campagnes gehad die ik gesteund heb en waar ik echt in geloofde en heb dit dus ook met deze game. Wil je hier meer over lezen dan verwijs ik je graag door naar een uitgebreid verslag dat ik hierover geschreven heb.

Als Laatste game dan Stranded Sails. Ik was al door Jack getipt dat dit echt een hele toffe game ging worden en tijdens de Gamescom kon ik het dan ook even zelf checken. Ik kan niet anders zeggen dan dat Jack gelijk heeft. Deze game is een beetje een mix tussen Harvest Moon en games als bijvoorbeeld My time at Portia. Het ziet er erg fris uit en speelde lekker weg. Ook dit word weer een gevalletje van: ‘Hier komen we zeker op terug”!

Nou tijd om bij te komen is er niet want er is weer zoveel te spelen, zoveel te doen en te reviewen. En dat is ook hoe het hoort na een goed gamescom. Ik wil de Column dan ook afsluiten met mijn persoonlijke hoogte en diepte punten.

Voor mij is de grootste verassing toch echt wel de nieuwe Kerbal. Die had ik niet zien aankomen en ben er erg enthousiast over. De Beste game is toch echt Last Oasis voor mij. De grootste teleurstelling vind ik lastig. Ik was namelijk erg teleurgesteld dat ik Grid niet wat beter heb kunnen checken maar daar kan de game niks aan doen. Ik ga dan toch voor het gemis van een nieuwe Forza. Elk jaar is er namelijk wel een nieuwe Forza op de gamescom te checken. Voor mij is dit het eerste jaar waarbij er alleen DLC te zien was.

Al met al hebben we denk ik echt een fantastische week gehad en kan ik er weer even op teren totdat de volgende Gamescom weer aan komt!