Sony zit op dit moment op een roze wolk. De verkopen van de PS4 blijven stijgen, de PS4 Pro doet het boven verwachting evenals de PS VR die ondanks de matige tech reviews alsnog misschien wel het merendeel van de VR verkopen voor zich wist te nemen. Het begin van het jaar was dan ook gevuld met een groot deel van exclusives en console exclusives die voor het merendeel ook zeer goede recensies kregen en hoge verkoopcijfers hadden, helemaal voor de doelgroepen waar ze op waren gericht. Je zou bijna denken dat Sony absoluut geen zorgen heeft. En hoewel vorig jaar Microsoft Project Scorpio aankondigde was eigenlijk tot een paar dagen terug ook niets aan de hand.

Want Microsoft heeft namelijk de definitieve specificaties onthuld van Project Scorpio en hoewel Microsoft bij de aankondiging van dat project sprak van 6 terraflops waren er flink wat twijfels of een console wel zo krachtig kon zijn in deze tijd. En juist de zeer sceptische website Digital Foundry kreeg toegang tot Microsoft’s nieuwste console en wist te bevestigen dat de console niet alleen de beloftes waar weet te maken maar ook nog eens dankzij DirectX12 hardwarematig te implementeren het maken van spellen die daar optimaal gebruik van gaan maken makkelijker te maken (en dus ook veel PC ontwikkelaars naar zich toe kan gaan trekken).

Hoewel de PS4 en de Xbox One hardware matig gezien redelijk dezelfde structuur gebruiken is daar natuurlijk toch een verschil tussen. Omdat de basis echter hetzelfde is is het porten naar elkaars platform toch wat makkelijker te noemen maar wanneer je kijkt naar Scorpio en de PS4 Pro dan zijn de verschillen toch wel wat substantiëler te noemen want waar de PS4 Pro eigenlijk een hogere processorsnelheid is en 2x de grafische chip is maakt Microsoft bij Scorpio gebruikt van een totaal vernieuwde architectuur qua GPU maar doordat zij ESRam hebben laten vallen en zijn overgestapt naar GDDR5 voor het geheugen zijn de consoles eigenlijk dichter naar elkaar toe gegroeid en dat zorgt voor een interessante situatie.

Officieel is het standpunt namelijk dat games namelijk niet exclusief voor de Scorpio mogen uitkomen maar omdat deze zo veel overeenkomt met de specificaties van de PS4 Pro (doordat ESram wegvalt) is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voor Microsoft alsnog die vereiste laat vallen om zo toch ontwikkelaars over de streep te trekken om de Xbox One ook te gaan ondersteunen.

Sony moet dus eigenlijk flink aan de bak om ontwikkelaars over de streep te trekken om zich exclusief aan het platform te gaan binden omdat het ontwikkelen voor Microsoft niet alleen makkelijker wordt omdat de console ook nog eens meer op een PC begint te lijken maar het ook nog eens goedkoper wordt. Multiplatform titels zullen zelfs meer profijt van Microsofts keuze hebben omdat Xbox Live ook nog eens meer en meer wordt opengesteld voor andere platformen.

Toch heeft Sony een mooie uitgaanspositie. Zij zitten namelijk op een ruime voorsprong qua verkoopaantallen maar ook zijn er nog heel veel exclusives onderweg van populaire franchises. Sommige zijn timed exclusives, anderen komen uit eigen studios. Je zou dus denken, ze zitten op rozen maar Microsoft begint wel in Sonys nek te hijgen.

Waar Microsoft namelijk een gratis vorm van Backwards Compatibility heeft is dat bij Sony anders geregeld. Sommige games krijgen een zogeheten simpele remaster met een upscale van PS2 games en de toevoeging van trophies (maar voor die spellen mag je dan alweer gaan betalen) terwijl met PS Now je PS1, PS2 en PS3 (binnenkort ook PS4) games kan gaan streamen. Dit kost je een bepaald bedrag per maand (jaar abonnement is €100,-) en geeft je de mogelijkheid om die spellen dan streamend te spelen maar ze zijn niet jouw eigendom. Heb je zo een spel al in bezit dan kan je dat spel ook niet gratis streamen. Hoe dan ook moet je een bedrag betalen.

Nee, Sony zal het niet makkelijk gaan krijgen deze E3 tenzij zij een glimps laten zien van wat de PS5 kan. Hoewel heel veel gamers altijd zeggen dat het gaat om de games zijn de meesten daarvan ook altijd de gamers die gaan voor de beste graphics. Sony heeft namelijk wel een paar goede games in aantocht maar we moeten niet vergeten dat die spellen al vorig jaar werden getoond. Ze moeten dus dusdanige gameplay tonen van die spellen dat het daadwerkelijk overtuigend moet zijn om het grafische verschil met de andere games te gaan goedpraten en dat wordt best pittig.

Ja, deze E3 verwacht ik dat wij een release datum gaan krijgen van Days Gone en Detroit, dat Sucker Punch een nieuwe titel gaat onthullen en dat wij meer gaan zien van Death Stranding (wat denk ik toch weer voor een niche markt zal zijn, Kojima blijft een beetje zweverig, brute games maar zweverig) en God of War.
Echter waar bijvoorbeeld Crash Bandicoot bijvoorbeeld een multiplatform blijkt te zijn geworden en zelfs de episodische content van Final Fantasy VII timed exclusive is en er nog niet eens meer informatie over bekend is gemaakt de laatste tijd evenals Shenmue 3 die in stilte is gehuld denk ik dat Sony het heel erg lastig gaat krijgen dit jaar.

Sterker nog, ik denk dat de reden waarom wij zo heel erg weinig van Shenmue 3 hebben gehoord is omdat mogelijk Microsoft aan de bel heeft getrokken en het spel ook graag wilt. Wij moeten namelijk niet vergeten dat Microsoft juist de franchise levend heeft gehouden en gestimuleerd heeft dat het spel überhaupt een vervolg heeft gekregen. In de VS alleen voor de originele Xbox maar buiten de VS ook voor de Dreamcast wat de franchise aardig wat populariteit heeft opgeleverd maar ik dwaal af…

Aan de ene kant is het natuurlijk altijd positief voor Sony dat zij na Microsoft een presentatie geven omdat zij de presentatie kunnen aanpassen op wat er getoond is echter dit jaar moeten zij opboksen tegen de beeldkwaliteit van de Scorpio. Want hoewel de spellen die Microsoft zal gaan tonen ook op de Xbox One speelbaar zullen zijn in mindere grafische kwaliteit, toch zal Microsoft voornamelijk de Scorpio beelden laten zien en daar kan de PS4 Pro weinig tegen in brengen bij bepaalde spellen (want hoe je het ook wendt of keert, sinds de onthulling van de PS4 Pro heeft ook Sony voornamelijk Pro beelden getoond).

Waar Sony een slag mee kan slaan is een flink aanbod revolutionaire VR titels. Stiekem hopen op een opvolger van de Playstation VR is mogelijk maar aangezien de huidige PS4 al moeite heeft met VR denk ik dat dat eigenlijk pas na de launch van de PS5 zal gaan gebeuren. Wel kunnen wij denk ik nog wat exclusieve modes verwachten bij een aantal spellen en een paar leuke titels maar mogelijk is VR nog iets te veel in de kinderschoenen bij console gamers.

En nu? Ik denk dat Sony heel erg diep in de buidels heeft getast om externe studios exclusief voor de PS4 (Pro) te ontwikkelen al blijft het gevoel knagen dat Sony op een gegeven moment alle games alleen op de Pro wilt uitbrengen en niet een open platform aan het ontwikkelen is zoals Microsoft waar de hardware gedeeltelijk universeel is. De PS4 Pro is dat echter niet, Sony heeft de hardware iets meer aangepast wat er soms voor zorgt dat de PS4 Pro slechter draait dan de PS4. Bij de Xbox One emuleert de Scorpio de originele Xbox One omdat het Esram mist, dit wordt gecompenseerd door een soort van emulator die het gebruik van Esram kan opvangen.

Sony krijgt dus een pittige E3 voor hun kiezen. Ja we krijgen toffe games te zien en ja, Sony zal misschien een tipje van de sluier oplichten voor de mogelijke toekomstige generatie maar hier is een beetje het probleem. Sony heeft met de PS4 al aangetoond dat gamers alleen via een abonnementsdienst (Playstation Now) PS3 titels op hun PS4 kunnen spelen. De PS4 Pro heeft ook nog eens problemen met titels die geen patch hebben gekregen voor de Pro waardoor je soms absoluut niets merkt van de hardwarematige verbeteringen en hoe willen zij dat dan gaan doen met een nieuwe PlayStation?

Sinds de PS3 is backwardscompatibility al een heikel punt geweest en dat wordt deze korte generatie eigenlijk nog moeilijker denk ik.

Wanneer we overigens aan Playstation Now denken dan is er wel een interessante bijkomstigheid en dat is dat daar binnenkort PS4 titels aan worden toegevoegd. Nu is natuurlijk de vraag hoe mooi die er uit gaan zien, kijkende naar dat je toch wel een aardige verbinding daarvoor nodig zal gaan hebben en welke titels dat dan ook uiteindelijk zullen zijn. In dat opzicht heeft Microsoft met hun eigen dienst waar je iedere maand een lijst van spellen kan spelen het beter voor elkaar omdat ze daadwerkelijk op je console komen te staan en speelbaar zijn zolang ze in die dienst zitten en je keurig je abonnement blijft betalen.

Het wordt een spannende E3 voor ons gamers dus. Sony gaat absoluut hard knallen met de eerder aangekondigde titels en zal ons zeker een paar nieuwe onaangekondigde titels tonen maar zal van goeden huize moeten komen. Omdat Microsoft nog maar weinig eigen studios heeft (voor zover wij op dit moment weten) zou je denken dat Sony weinig moeite hoeft te doen maar de riante voorsprong die zij hebben kan zo weg zijn als Microsoft Scorpio slim weet te prijzen en de juiste games weet te tonen.

Content zal het magische woord worden deze E3 en eigenlijk moet Sony een beetje van hun huidige strategie af gaan stappen bij de E3. Ze moeten een klein beetje kijken naar wat Microsoft namelijk doet, titels tonen die binnen een jaar uitkomen en een paar grote titels een beetje teasen en niet andersom. Want hoewel je met grote titels die pas over ruim een jaar te koop zijn de E3 kan “winnen”, is het eigenlijk een beetje misleiding (waar wij allemaal ieder jaar weer in trappen maar ja, shiny new things).